Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny chans! Så kan du
få en skymt av ljuset

Missade du det misstänkta meteoritnedslaget som gav ifrån sig ett ljusfenomen över Värmland?

Redan under natten mot fredag får du en ny chans.

– Som mest kommer det komma ungefär två meteoriter i minuten, säger Eva Wirström, astronom på Onsala rymdobservatorium.

Ett ljussken. En lysande stjärna som for över himlen. En dov ekande smäll efteråt. Många har ringt polisen i Värmland och berättat om vad som misstänks vara ett meteoritnedslag.

– Men vi vet inte vad det är för någonting. Det är inget polisiärt så länge det inte träffar ett hus, säger Leif Hultman, talesperson på polisen i Värmland.

"Vanligare än man tror"

På Onsala rymdobservatorium tror astronomerna att det rör sig om en meteorit.

Just nu passerar jorden genom de så kallade geminiderna, som är grusrester från asteroiden Phaethon som går i omlopp runt solen. Meteoriterna är oftast stora som gruskorn. Men vissa rymdstenar som kan vara flera decimeter stora når hela vägen ner till jordytan.

– Det är vanligare än man tror att meteoriter slår ner. Man uppskattar att jorden kolliderar med flera ton rymdgrus om dagen, säger Eva Wirström, astronom på Onsala rymdobservatorium, till Expressen.se.

"Såg ut som flygplan"

Ellen Hallberg, 14, i Örebro är en av dem som kan ha sett stjärnfall från geminiderna. Vid niotiden på onsdagsmorgonen tittade hon och några klasskompisar upp mot himlen.

– Först såg det ut som flygplan, men de hade inga spår kvar i luften efter dem. De åkte ganska långsamt och var i luften i kanske fem minuter innan de försvann bakom molnen vid horisonten. På en halvtimme såg vi 17 stycken, säger Ellen Hallberg till Expressen.se.

Under natten mot fredag räknar astronomerna med att stjärnfallen kommer att dugga som tätast, för att sedan mattas av och fortsätta under fredagen och lördagen.

Och var du än befinner dig i Sverige så har du chansen att se det.

– Det ska vara så mörkt som möjligt, att stå mitt inne i centrala Stockholm är ingen höjdare. Ute på landet framträder allt på himlen mycket tydligare. Som mest kommer det komma ungefär två meteoriter i minuten, Eva Wirström.

Meteoriterna från geminiderna utgör enligt astronomerna ingen skada mot jorden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!