Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny bottensiffra för Sabuni: ”Ovanligt”

Nyamko Sabuni har haft en tuff första tid.
Nyamko Sabuni dras med svaga förtroendesiffror.
Foto: LISA MATTISSON
Stefan Löfven fick en uppgång under coronakrisen – nu har stödet mattats av.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Samtidigt har Ulf Kristersson ökat successivt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Förtroendemätningen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni når nya bottensiffror, visar en förtroendemätning från Sifo som Expressen låtit göra.

Förtroendet för Stefan Löfven (S) backar också – medan M-ledaren Ulf Kristersson ökar.

– Kristersson har successivt ökat i förtroende under coronakrisen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Liberalernas Nyamko Sabuni har haft ett tufft första år som partiledare. Förhoppningen om att höja partiet i opinionen uteblev – i stället har Liberalerna nått nya bottennoteringar.

Sedan januariuppgörelsen har väljarstödet balanserat runt fyraprocentspärren, och i förra veckan visade en mätning från DN/Ipsos en ny lägstanivå på under tre procent. 

– Det är tungt för mig och mina medlemmar att det inte vänder, men det är långt till valrörelsen och det är bara att fortsätta arbeta hårt, kommunicera med väljare och sedan hoppas jag att det ska vända snart, säger Nyamko Sabuni i SVT:s Morgonstudion på måndagen.

Bottenstöd för Nyamko Sabuni

Även svenskarnas allmänna förtroende för Nyamko Sabuni vacklar. I en ny mätning från Expressen/Sifo uppger nu endast sju procent av svenskarna att de har ganska- eller mycket stort förtroende för L-ledaren.

Det en nedgång med fyra procentenheter sedan förra månaden, och den enda statistiskt säkerställda förändringen i månadens förtroendemätning. Siffran kommer efter en debatt om lobbyisters inflytande på Liberalernas satsning på elektrifierade vägar, som granskades i Svenska dagbladet.

– Det är ett tufft läge för Nyamko Sabuni. Hon tillhör de partiledare som har haft genuint lågt förtroende under lång tid. Per Bolund har också varit nere på de här nivåerna, så det är inte helt unikt, men det är ovanligt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

”Långt ifrån väljarna”

Även om Liberalarena har haft svårt att nå ut politiskt under coronakrisen, anser Toivo Sjörén att siffrorna beror på problem bortom corona. DN rapporterade nyligen att Liberalerna har tappat förtroende i skolfrågan, som är en av partiets hjärtefrågor. I dag anser 11 procent av väljarna att L har bäst skolpolitik, att jämföra med toppnoteringen 29 procent 2011.

– Både Nyamko Sabuni och partiet måste skaffa sig en position, som inte handlar om igångsättning av allsvenskan. Ska man driva väljare behövs politiskt innehåll och en fråga som appellerar till tillräckligt många väljare. Det får inte heller vara för långt ifrån väljarna. För många är det exempelvis inte så begripligt vad en elväg innebär, säger Toivo Sjörén.

– Men det går att vända, Ebba Busch (KD) lyckades. Hon hade ett bättre personligt förtroende, men partiet låg tidigare minst lika dåligt till som Liberalerna.

Sifomätningen 29 maj – 1 juni 2020.

Stefan Löfven backar

Även Stefan Löfven tappar något i förtroende. Före coronakrisen var förtroendet för statsministern nere på 26 procent – de senaste månaderna har siffran rusat till 50 procent. Nu backar Löfven i stället tre procentenheter.

– Det är snarast ett frågetecken än att det är en tydlig nedgång. Man kan inte säga att stödet har vikit nu, men det är å andra sidan ingen fortsatt uppgång, säger Toivo Sjörén.

Stödet för regeringen har backat desto mer. Expressen berättade i fredags att förtroendet har minskat med elva procentenheter, efter den initiala uppslutningen under coronakrisen.

Toivo Sjören tror att det delvis hänger ihop med den uppkomna debatten om uteblivna tester, som drivits av Ulf Kristersson. M-ledaren ökar också tre procentenheter i den nya förtroendemätningen.

– Det är ingen dramatisk förändring. Men Ulf Kristersson hade 28 procent före krisen och nu 35 procent, så han har successivt ökat i förtroende under coronakrisen, säger Toivo Sjörén.

Sabuni i botten

Stefan Löfven (S) 47 (-3)

Jonas Sjöstedt (V) 38 (-3)

Ulf Kristersson (M) 35 (+3)

Ebba Busch (KD) 33 (+/-0)

Annie Lööf (C) 27 (-2)

Jimmie Åkesson (SD) 27 (+2)

Isabella Lövin (MP) 11 (+/-0)

Per Bolund (MP) 10 (+2)

Nyamko Sabuni (L) 7 (-4)*

Andel i procent som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende. Förra månadens siffror inom parantes.


* Statistiskt säkerställd förändring jämfört med förra månaden.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare? 

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 29 maj - 1 juni 2020.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1024

Beställare: Expressen.

Statsvetaren kommenterar Nyamko Sabunis dåliga siffror.
Ulf Kristersson om hur Moderaterna stöttar Vänsterpartiet i frågan om flexibel arbetsmarknad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.