Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny bok: Svensken var tidernas störste spion

Författaren Sixten Svensson med en krypteringsmaskin.

Det svenska uppfinnarsnillet Boris Hagelin var ”världshistoriens störste spion”, enligt en ny bok.

Han sålde krypteringsmaskiner till 130 länder – alla med en ”bakdörr” som lät USA:s underrättelsetjänst NSA läsa de hemliga budskapen.

Föddes i Ryssland

Boris Hagelin föddes 1892 i dåvarande Ryssland där hans pappa var chef för Nobels oljefält i Baku. Han blev uppfinnare och företagare, som grundlade sin förmögenhet genom att sälja 140 000 krypteringsmaskiner till USA:s krigsmakt under andra världskriget.

Under kalla kriget samarbetade han med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Han sålde krypteringsmaskiner till regeringar i 130 länder och NSA fick en kopia av varje hemligt meddelande.

Boris Hagelin dog 1983 i Schweiz där hans företag Crypto AG ännu är verksamt – med oklara ägarförhållanden.

Den svenske ingenjören Boris Hagelin (1892-1983) blev mångmiljonär på att tillverka krypteringsmaskiner som såldes över hela världen. USA köpte 140 000 under andra världskriget – och fortsatte samarbetet med honom under kalla kriget.

Det gick länge rykten om att Hagelin gav information till den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Nu bekräftar hans svåger, journalisten Sixten Svensson, i en ny bok att krypteringsmaskinerna var konstruerade så att NSA kunde läsa mer än 100 regeringars kodade meddelanden. Dokument visar att NSA och Hagelin ingick ett hemligt avtal 1955, enligt boken ”Borisprojektet – århundradets största spionkupp” som är utgiven på Vaktel Förlag.

"Spioneri i industriell skala"

– Boris sålde ut alla länders hemligheter till USA. Det var spioneri i industriell skala, utan motsvarighet. Han var världshistoriens störste spion, säger Sixten Svensson.

– USA betydde mycket för honom. Så jag förstår honom, han var amerikansk patriot.

– En av Boris krypteringsmaskiner fanns ombord när Dag Hammarskjölds plan kraschade 1961. USA, England och Belgien, som var fientligt inställda till honom, kunde läsa hela hans korrespondens och visste exakt vad han skulle göra, säger han.


Boken om Boris Hagelin.

UTDRAG UR BOKEN OM BORIS HAGELIN

Utdrag ur boken ”Borisprojektet – århundradets största spionkupp” av Sixten Svensson, utgiven på Vaktel Förlag. Här beskriver författaren hur Boris Hagelin, världsledande tillverkare av krypteringsmaskiner, ingår ett hemligt avtal med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:


"President Harry S. Truman satte sin namnteckning på ett memorandum för bildandet av National Security Agency, NSA. Året var 1952. Det blev ett enormt steg i upptrappningen av det kalla kriget, kanske det allra största. Beslutet blev USA:s största säkerhetspolitiska satsning någonsin, och att Crypto AG startats i Schweiz några år tidigare var ingen tillfällighet. Boris Hagelin var väl informerad om vad som komma skulle genom William F. Friedman, nu utsedd till den högsta kryptologiska befattningen inom NSA. Deras brevväxling var under de här åren sporadisk, fylld av dolda antydningar, en privat låtsaslek utan kryptologiska finesser.

(…)

Boris och Friedman har tidigare talat om möjligheten att träffas i Zug och han skriver från USA: ”Detta är mer än en möjlighet och ett besök har blivit sanktionerat.” Friedman har fått i uppdrag att ta kontakt och företräda NSA vid ett besök i februari 1955 i Schweiz. ”Jag har några idéer jag vill presentera och det sker bäst i ett möte, öga mot öga”. I själva verket hade han med sig ett otroligt spionkontrakt.

I samma brev skriver Friedman: ”Jag vill ta del av de otvivelaktigt stora framsteg som du gjort med den nya utvecklingen och tala med dig om vissa idéer som du och jag preliminärt beslutat. Under tiden, med hopp om att du inte funderar så mycket att det blir en börda på din vänliga natur, kommer jag att vara så djärv att jag ger ett förslag: Jag tror att det blir till ömsesidig fördel om du ser att vägen är klar för att fortsätta ännu några veckor längs linjen vivus modi [tillfällig lösning], i överensstämmelse med det ’gentlemens understanding’, som vi kom fram till vid ditt besök i Washington, det avtal som verkligen utvecklats sedan juni och som du varit vänlig att tänja ut för att ge oss tid att utveckla mera exakta linjer.”

Breven ger ett intryck av att besöket i juni varit ett ordinärt möte för att diskutera utveckling av nya produkter, ett möte där Boris Hagelin haft en ny idé som sedan utvecklats. Kort sagt ett vanligt affärsmöte. Men bakom alla dessa kryptiska formuleringar och hemliga kodord döljer sig ett politiskt sprängstoff av sällan skådat mått. Ett bedrägeri, så stort att traditionella värderingar inte räcker till. Helt vanliga krypteringsmaskiner, till synes tillverkade för säker kommunikation mellan två parter, ska spridas över Europa, Afrika, Sydamerika, Asien. Det verkar utåt sett oskyldigt och kan betraktas som en av NSA styrd affärsutveckling för att gynna ett pålitligt företag.

Men utöver den vanliga tillverkningen lägger Hagelin/Friedman till sina egna planer för de krypterade meddelanden som ska passera genom Crypto AG:s teknik. En tredje mottagare ska få tillgång till världens bäst bevarade hemligheter. Genom en bakdörr ska all trafik slussas vidare till NSA där det krypterade meddelandet kan läsas. Algoritmer i varje maskin ska styra en kopia, utan att väcka minsta misstanke, till NSA.

Världens starkaste nation får världens största öra, byggt för tjuvlyssning. Och den drabbade får betala hela kalaset själv, utan att veta något om bedrägeriet. Varje lands organisation för säkerhet blir offer, varje lands diplomattrafik, varje finansiellt beslut, kort sagt alla hemliga meddelanden hamnar i form av en kopia på tolkarnas och analytikernas bord hos NSA. En kopia som är enkel att läsa med hjälp av kodböckerna.

(…)

Borisprojektet tar nu sitt första stapplande steg och ansvaret ligger på två personer, ett kryptologiskt snille och en snillrik ingenjör. Om man utgår från direktiven och den självständighet som NSA fått av landets ledning är detta ett helt lagligt beslut. Två snillrika hjärnor ska nu utforma ett ” legaliserat bedrägeri” mot ett hundratal länder utanför östblocket. Projektet är sanktionerat av landets högsta myndighet. Det ska ske i total tystnad och sjösättas i ett stormigt och iskallt propagandahav.

(…)

Bakom de kortfattade meningarna i protokollen går det att utläsa att Borisprojektets planer är fastställda och att NSA har tagit ett järngrepp om företaget. CX-52 är den produkt som ska bli företagets mest tillverkade i en upplaga på bortåt 60 000 exemplar och blev spridd i 130 länder. Trafiken mellan kundernas uppdragsgivare sker nästan uteslutande över telexnätet som nu är utbyggt över hela västvärlden. För att snabba upp sändningarna skrivs meddelandet på en stansad hålremsa, som när meddelandet är klart matas in och i hög hastighet överför budskapet till adressaten. Sändare och mottagare är dock helt omedvetna om att budskapet också skickas till NSA som får det i dess ursprungliga version.

1957 är på många sätt ett helt avgörande år för Boris Hagelin. Han har blivit en del i en gigantisk och världsomfattande komplott, av många kallad höjdpunkten i det kalla kriget, ett ”fredligt” krig där vapnen är propaganda och spioneri. Det är döpt till Borisprojektet efter honom själv. USA, eller annat land, kan i en demokratisk värld inte påtvinga andra länder en gemensam kryptologisk teknik, och absolut inte en teknik som gör trafiken läsbar för tredje part – man måste hitta en lösning där både avsändare och mottagare är ovetande om bedrägeriet. I Borisprojektet finns den gordiska knuten.

Genom att USA garanterar lån och ekonomiskt stöd till flera olika stater med en klausul som tvingar mottagarlandet att beställa sin kryptologiska utrustning från Crypto AG får de ett monopol, övriga tillverkare blir marginella i sin produktion. Ett sådant lån, med vidhängande förbehåll om krypteringsköp från Crypto AG, tilldelades Pakistan, som än idag tar emot miljarder USD för att säkra sina kärnvapen. USA:s kontraspionage och Storbritanniens motsvarighet till NSA, GCHQ (Government Communications HeadQuarters), Kanada, Nederländerna och Belgien kan ösa information ur en fantastisk källa. För att klara floden av all kunskap delar NSA upp jordklotet och fördelar ansvarsområdena internt."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.