Ny bok om mordet
på Palme döms ut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olof Palme mördades 28 februari 1986.
Foto: Rolf Adlercreutz

I en ny bok anklagar författaren Paul Smith en avliden man som tidigare varit omskriven i media - och som polisen redan avfört från utredningen - för att ha mördat Olof Palme.

- Jag har sett den svenska polisen hemliga dokument om möjliga gärningsmän. Alla indicier pekar i riktning mot NN, säger Smith till Ekstrabladet.

Dokumenten visas dock aldrig upp i boken och enligt tidigare chefen för Rikskriminalen, Tommy Lindström, är mannen inte en tänkbar gärningsman.

Mannen var 34 år gammal vid mordet på Olof Palme. Han bodde på gångavstånd från biografen Grand i centrala Stockholm och ägde en revolver av typen Smith & Wesson .357 Magnum. Samma modell som polisen tror dödade Olof Palme.


Den avlidne mannen som påstås ha mördat Olof Palme.

Mannen har förekommit i Palme-utredningen och det har skrivits om mannen i svenska medier ett flertal gånger. Mannen greps aldrig även om han förhördes av polisen flera gånger.

Tidigare chefen för Rikskriminalen, Tommy Lindström, menar att mannen inte är en tänkbar gärningsman:

- Polisen har inte kunnat placera honom på brottsplatsen, han måste ha blivit sedd på Sveavägen för att misstankarna mot honom ska få bärkraft, säger Tommy Lindström till Expressen.se.

I den nya boken "Palmes morder?", som kommer ut i juni, pekas mannen dock ut som mördaren av den danske författaren Paul Smith.

Hänvisar till hemliga dokument

Mannen som pekas ut tog livet av sig för fyra år sedan. Enligt Paul Smith var det vid den tidpunkten bara ett fåtal utredare som visste att han varit misstänkt för Palmemordet i tio år.

Paul Smith har tidigare skrivit en annan bok om Palmemordet säger till Ekstrabladet  och att han efter det kontaktades av en polis med insiderinformation.

– Det senaste året blev jag kontaktad av en polis som hände till hela fallet. Han visste att jag var NN på spåret och gav mig en massa material.

Paul Smith säger att han fick läsa igenom topphemliga dokument från utredningen.

– De pekar alla i samma riktning.

Han visar dock inga bilder på de hemliga dokumenten som han hänvisar till eller några andra bevis för att mannen han anklagar ska vara Palmes mördare.

Lennart Gustafsson, den enda polis som för närvarande arbetar med Palmeutredningen, förnekar bestämt att Paul Smith fått ta del av sekretessbelagt polismaterial.

- Jag har jobbat med det där spåret förut. Han har absolut inte tagit del av några polisdokument. Mer kan jag inte säga eftersom det fortfarande pågår en förundersökning om mordet, säger Lennart Gustafsson.

Sålde revolver

Mannen anklagas i den nya boken förhördes av polisen flera gånger men greps aldrig. Hans Smith & Wesson .357 Magnum var en av de få revolvrar av den typen som fanns registrerade i Stockholm som polisen aldrig testsköt.

Enligt en offentlig utredning som gjorts om Palmeutredningen säger mannen att han sålde revolvern 1992 till en man som han inte vet namnet på.

Mannen har tidigare figurerat i spekulationer om vem som skulle kunna ha skjutit ihjäl Olof Palme, men är avförd från polisutredningen.

Men Paul Smith är säker på att han har rätt.

– Dessutom passar den psykiatriska gärningsmannaprofilen in fullständigt perfekt på honom. Och hemma hos honom fann polisen kopior på Olof Palmes kalender med information om när statsministerns livvakter var lediga, säger han till Ekstrabladet.

I boken identifieras mannen med både namn och bild. Enligt dansk lag kan det vara olagligt att förtala avlidna personer. Men enligt Tom Buhmann, dansk advokat med inriktning på mediefrågor, så kan inte boken leda till ett åtal.

– Anhöriga kan anmäla en person som förtalar en avliden. Men enligt dansk lag kan inte åtal väckas om den förtalade personen varit död i mer än sex månader, säger han.

Christer Pettersson friades för mordet

Statsminister Olof Palme sköts ihjäl på öppen gata på Sveavägen i Stockholm klockan 23.21 fredagen den 28 februari 1986.

Efter mordet följdes i Palmeutredningen ett flertal spår. 1989 dömdes Christer Pettersson för mordet i tingsrätten, men friades senare i hovrätten.

Mordet utreds fortfarande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.