Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny barnbok stoppas – efter ”obehagligt” faktafel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En amerikansk bok som ges ut på svenska av förlaget Pagina.
Avsnittet i boken har fått kritik i sociala medier.

En ny bok på svenska, som riktar sig till flickor i åldern 9-12, skriver om den så kallade "mödomshinnan".

En myt om den kvinnliga kroppen.

– Jag blir förvånad att sådan här felaktig information 2018 sprids i en faktabok, säger biologiläraren Elin Pellberg.

Efter kritik i sociala medier stoppar förlaget utgivningen av boken.

"Tjejguiden: 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp" är en ny bok som riktar sig till unga flickor i åldern 9-12.

Boken beskrivs som "en allvetande storasyster" som "alla kloka, coola unga tjejer behöver".

Men ett avsnitt i boken har fått stor kritik i sociala medier.

På en sida i boken skriver man nämligen om den så kallade "mödomshinnan".

"Mödomshinnan är ett supertunt membran som skyddar ingången till slidan. Förut trodde man att en "ospräckt" mödomshinna var ett tecken på att du var oskuld, men nu vet man att det bara är snickesnack eftersom den kan gå sönder när man springer och rör på sig", står det i boken.

En formulering som Elin Pellberg, 35, från Stockholm reagerade på. Hon arbetar som biologilärare på gymnasieskolan Norra Real.

– Jag blir förvånad att sådan här felaktig information 2018 sprids i en faktabok om unga tjejers kroppar. Begreppet slidkrans är etablerat i Sverige sedan flera år tillbaka. De bilder som finns i boken visar visserligen förekommande variationer, men boken nämner inte att heltäckande, eller så gott som heltäckande, hinnor är väldigt ovanligt, säger hon.

Ur boken.
Foto: Privat

Ja, den så kallade "mödomshinnan" är en myt.

"Att det skulle finnas en mödomshinna är en myt som handlar om att kontrollera tjejers sexualitet. För en del anses det viktigt att tjejer inte har haft samlag innan de gifter sig", skriver Umo, en ungdomsmottagning på nätet, i en artikel om myter kring den så kallade "mödomshinnan".

RFSU strök officiellt ordet "mödomshinna" 2009 och det benämns numera som slidkrans, vilket syftar på det slemhinneveck som finns strax innanför slidmynningen. Någon heltäckande hinna som täcker slidans ingång finns inte, även om det finns undantagsfall och då måste personen opereras. Att det finns något i slidan som kan "spricka" stämmer inte heller.

– Att det sprids felaktig info om att något kan gå sönder i flickors underliv riskerar att bidra till att flickor blir passiva och inte vågar sporta, springa, hoppa, dyka, etc - trots att vi vet att fysisk aktivitet är bra för alla människor, säger Monica Christianson, barnmorska och medicine doktor vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

"Finns ingen hinna"

"Hur slidöppningen ser ut skiljer sig från person till person. Vid ingången till slidan finns det flera slemhinneveck. De har en oregelbunden form och kan vara lite veckiga och flikiga. På en liten flicka är öppningen till slidan liten, men när man växer och kommer in i puberteten blir den större och mer töjbar. Men det finns alltså ingen hinna som stänger till slidan, vad andra än säger. Det skulle inte funka för då skulle inte flytningarna och mensen kunna komma ut", skriver ungdomsmottagningen Umo.se.

"Väldigt dålig kunskap"

Som lärare märker Elin Pellberg att kunskapen kring slidkransen, som felaktigt kallas för "mödomshinnan", är låg – bland såväl unga som gamla.

Fördomar och myter får leva vidare, menar hon.

– Vanföreställningen om mödomshinnan lever tyvärr kvar även i Sverige, så det var glädjande att se att så många reagerade på den här boken. Min upplevelse som lärare är att både ungdomar och vuxna tyvärr har väldigt dålig kunskap om tjejers och kvinnors kroppar. Därför är det ett ämne jag brinner för att utbilda fler inom, säger Elin Pellberg och fortsätter:

– Att människor tror att det vid en gynekologisk undersökning går att se om en tjej har haft penetrerande sex eller inte gör att många tjejer riskerar att utsättas både för onödiga och förnedrande undersökningar och även ingrepp för att "återställa" en mödomshinna som aldrig har existerat till att börja med. 

Bokens omslag.

"Gör om och gör rätt"

I sociala medier är många, precis som Elin Pellberg, kritiska till att boken lär barn om den så kallade "mödomshinnan".

Flera personer skriver att boken borde stoppas.

Boken i fråga är en amerikansk bok som har översatts och nu ges ut av det svenska förlaget Pagina. 

I en förklaring skriver förlaget på Facebook:

"Detta är en amerikansk titel som vi valt att översätta, därav kunde vi inte korrigera felet då boken skulle tryckas i originalutgåva. Vi tog beslutat att ändå förmedla boken då den, detta fel till trots, verkligen informerar och uppmuntrar tjejer och deras fysiska och psykiska utveckling. Detta görs också på ett ganska lättsamt och tonårsaktigt sätt vilket vi hoppas gör att detta faktafel känns hanterbart att dementera. Det vill säga att eftersom boken inte är ett läromedel eller skriven av fackbokskunnig utan av en idrottskvinna från USA där man inte alltid kommit lika långt, kunskapsmässigt, som vi har i Sverige".

Förklaringen köps dock inte av kritikerna.

"Alltså detta svar är svindlande otäckt! Så ni godkänner alltså MEDVETET ett faktafel som riktar sig till BARN? Det här är otroligt", skriver en person på Facebook.

Det finns mycket okunskap kring kvinnokroppen, och myten om "mödomshinnan" tillåts leva vidare.
Foto: TIKO / Tiko

Ber om ursäkt

Efter kritiken väljer förlaget att agera.

– Med anledning av det upptäckta faktafelet på sidan 57 i ”Tjejguiden” har vi valt att tillfälligt stoppa utgivningen av boken. I samråd med RFSU har vi beslutat att trycka informationsblad med fakta om slidkransen. Detta informationsblad kommer inom kort att finnas på plats i alla böcker som går från vårt lager. Vid nästa tryck av boken kommer felet att korrigeras direkt i texten, säger Sabina Macri, förlagschef på Pagina, och fortsätter:

– Vi ber om ursäkt för att detta har inträffat och vill på intet sätt sprida felaktig information.

"Det kan vara direkt farligt"

Biologiläraren Elin Pellberg från Stockholm reagerade på bokens innehåll och formuleringar.


– Texten är det värsta: Att det skulle vara "ett supertunt membran som skyddar ingången till slidan" och att det membranet skulle kunna gå sönder vid ridning eller cykling. Slidkransen är normalt inget heltäckande membran och såvitt man vet fyller det inte heller någon funktion att skydda slidan (från vad?) säger hon och fortsätter:


– Att det kalla det "mödomshinna" kopplar det fortfarande till något som ska gå sönder när man har sex och det gör att föreställningen att en oskuld ska blöda när hon har sex första gången lever kvar. Detta kan vara direkt farligt för vissa tjejer och kvinnor, när deras oskuld tillskrivs ett värde. De flesta blöder nämligen inte första gången de har sex. Att skriva att den kan gå sönder vid till exempel cykling eller ridning gör inte saken bättre, för då riskerar man ju att begränsa de tjejer som är rädda att förstöra sin förmodade mödomshinna. De kan avstå från den typen av aktiviteter.


Den här typen av frågor är ett ämne som Elin Pellberg brinner för.


– Förutom ordinarie biologiundervisning erbjuder jag från och med i år också en helt egen kurs på temat "sex och samlevnad". Förutom något sådant som slidkransen är det väldigt många som inte känner till de korrekta namnen på det kvinnliga könsorganets olika delar, hur stor klitoris egentligen är och olika sjukdomar som kan drabba personer med livmoder, som till exempel endometrios, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.