Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny ambassadör ska stoppa organiserad brottslighet

Ann Linde under Folk och Försvar.
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

På onsdag lägger utrikesministern Ann Linde fram sin första utrikesdeklaration sedan hon tillträdde posten.

Bland nyheterna finns en ny ambassadör som ska fokusera på att bekämpa internationell organiserad brottslighet, skriver DN.

– Vi ska använda utrikespolitiken för att Sverige ska bli tryggare, säger hon till tidningen. 

Ann Linde (S) ersatte Margot Wallström som efter flera år valde att lämnade rollen som utrikesminister.

I morgon, onsdag, lägger Ann Linde fram sin första utrikesdeklaration – där hon bland annat presenterar en ny ambassadörroll.

I en intervju med DN berättar utrikesministern om att svensk utrikespolitisk ska lägga större fokus på organiserad internationell brottslighet. 

– Det är områden där vi vet att den internationella organiserade brottsligheten är särskilt stark. Vi ska använda utrikespolitiken för att Sverige ska bli tryggare, säger hon till tidningen. 

– Jag kommer att tillsätta en ambassadör som får ett särskilt uppdrag att tillsammans med brottsbekämpande myndigheter se till att vi hjälper till i det här jobbet. 

Ny ambassadör med fokus på organiserad brottslighet

Förutom den nya ambassadörrollen kommer svenska ambassader få i uppdrag att bevaka brottslighet med koppling till Sverige – med särskilt fokus i västra Balkan, södra Kaukasus och Latinamerika. 

Men mycket av svensk utrikespolitik kommer också vara sig likt. 

– Sveriges utrikespolitik är ingen vindflöjel. Oavsett vem som sitter på den här posten så har vi en huvudsakligen fast utrikespolitik och det tycker jag är bra. Förväntar man sig något annat så blir man besviken, säger Ann Linde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.