Nuri Kino skakad efter dataintrånget

Publicerad
Uppdaterad
Expressen avslöjade i går att den prisbelönte journalisten Nuri Kinos dator hackats av okända gärningsmän - mitt under granskningen av kungavännerna som han gör för SVT:s räkning.
Nu kommenterar Nuri Kino det inträffade.
- Det här är ett jätteallvarligt brott som har begåtts, säger han.
Journalisten och SVT-med­arbetaren Nuri Kino är skakad efter Expressens avslöjande att han utsatts för ett dataintrång.
- Mina källor är drabbade av det här och jag måste tänka på dem, säger Nuri Kino.
Under fredagen har han suttit i krismöten med bland annat SVT och försökt få information från polisen.
- Jag kan inte uttala mig förrän jag tagit del av det som finns på usb-minnena. Jag tycker att polisen borde kontakta mig, säger Nuri Kino.

Känslig information

Känslig information misstänks ha stulits ur den pris­belönta journalisten Nuri Kinos dator, mitt under hans arbete med en SVT-dokumentär som granskar kontakterna mellan kungens vänner och den jugoslaviska maffian.
Usb-minnen med innehållet i den kapade hårddisken har skickats anonymt till flera personer - bland annat till kungavännen Anders Lettström, som i onsdags överlämnade ett sådant usb-minne till polisen.

Sprids i anonyma brev

Det omfattande materialet som nu sprids innehåller bland annat de omtalade smygbandade samtalen mellan kungavännen Anders Lettström och Daniel Webb, nära affärspartner till den utpekade gangsterledaren Milan Sevo.

"Jag måste ringa runt"

- Som sagt jag måste ringa runt till polisen så jag får reda på vad det här innehåller. Fram till dess kan jag inte uttala mig. Det här är ett jätteallvarligt brott som har begåtts.
Han säger att han och hans produktions­bolag Fladenfilm försökt kontakta polisen under hela gårdagen:
- Jag tycker att polisen borde kontakta mig och berätta att det finns material som tillhör mig.
Länskriminalpolisens press­talesman i Stockholm, Ulf Göranzon säger att ingen än så länge gjort någon anmälan om datorintrånget.
- Men jag vet inte vad Säpo eller rikskriminalpolisen har för information, säger Göranzon. Jag har ingen tillgång till deras uppgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag