Nuon-fiaskot fortsätter plåga Vattenfall

Vattenfalls köp av holländska Nuon framstår allt mer som ett fiasko.

I dag kom besked om ytterligare nedskrivningar för Vattenfall på nästan 15 miljarder.

Finansmarknadsminister Peter Norman, M, säger nu om det kritiserade köpet:

– Givet informationen vi har i dag var priset högt, säger han.

Statliga Vattenfall presenterade under morgonen tuffa siffror för årets andra kvartal. Den statligt ägda energijätten skriver ner värdet på tillgångar med nästan 30 miljarder kronor, och gör en förlust under andra kvartalet på cirka 25. Hälften av dagens nedskrivningar går att relatera till köpet av holländska Nuon år 2009 för 97 miljarder kronor.

En affär som har kritiserats hårt tidigare, och så även i dag.

– Det här var inte oväntat utan en följd av regeringens dåliga affärssinne som svenska folket nu får stå för kostnaderna för, säger Per Bolund, Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till Dagens Nyheter.

Dagens siffror bekräftar bilden av det dåliga köpet, anser Ingvar Mattsson, analytiker på Swedbank som särskilt följer Vattenfall.

– Det här bekräftar den bilden, och det är inte den första nedskrivningen man tar efter det förvärvet. Ur ett företagsekonomiskt perspektiv och med facit i hand var köpet alldeles för dyrt, säger han.

Den europeiska marknaden har förändrats sedan köpet säger han, med ökad prispress och en annan uppdelning när det gäller förnyelsebara energikällor respektive fossila. Men när köpet genomfördes 2009 var situationen annorlunda enligt honom.

– Dels var det innan krisen i Europa tagit fart. Det var en annan marknad då. Det var inte konstigt att bedömningen var annorlunda då, men prislappen med våra ögon här och nu var för dyr, säger Ingvar Mattsson.

Vid 11 på förmiddagen mötte finansmarknadsminister Peter Norman, M, och statssekreterare Erik Théeden pressen och fick frågor om Nuonköpet.

– Givet informationen vi har i dag var priset högt. Om det var en bra affär får utvärderas på längre sikt, sa Peter Norman under presskonferens.

Han försvarade sig också med att priset låg i linje med andra affärer då.

– Det delades även av utomstående bedömare.

I en av rapporterna, har Svenska Dagbladet tidigare rapporterat, framgick att en av rapporterna inte var helt positiv till ett köp.

Det var Vattenfalls styrelse som fattade beslut om köpet, sa Peter Norman också.  Maud Olofsson, dåvarande näringsminister, skötte regeringens kontakter med Vattenfall.

– Det skedde en avstämning mellan Maud Olofsson och Vattenfalls styrelse, hon ställde relevanta kontrollfrågor till Vattenfalls styrelse och fick tillfredställande svar. Hon beställde dessutom rapporter och såg inga skäl att överpröva styrelsens beslut.

Det har stormat runt affären och vem som har haft ansvar. I februari i år KU-anmälde Miljöpartiets Per Bolund Maud Olofsson för hennes hantering av affären. Regeringen har tidigare, precis som Peter Norman gjorde gällande i dag, hävdat att det var Vattenfalls styrelse som var ansvariga. Men Svenska Dagbladet har tidigare skrivit att regeringen, ägarna, också var delaktiga i beslutet om affären.

Tuff prispress för Vattenfall

Det är prispress i främst Tyskland och Centraleuropa plågar Vattenfall.  Nästan hela nedskrivningen går att relatera till de geografiska områdena. Och eftersom företaget har etablerat sig på de marknaderna följer också ett tufft läge.

– Frågan är också hur företagen ska anpassa sig till den europeiska energimarknaden, säger Ingvar Mattsson.

Vattenfalls underliggande resultat ser däremot inte lika bekymrande ut.

– Tittar du på den underliggande undertjäningsförmågan är det ingen större skillnad mot tidigare, säger Ingvar Mattsson.

Bolaget delar på sig

Företaget ska också dela upp sig i två delar: en som arbetar i kontinental-Europa och ett som arbetar med Norden som mål.

– Det är ett finare sätt att säga att man ser problemen i Tyskland och Holland snarare än i Norden, säger Ingvar Mattsson.

Med uppdelningen har företaget också öppnat för att ta in nya ägare i den delen. Det går främst att se det som att det är Vattenfalls tyska tillgångar som är till salu enligt Ingvar Mattsson.

– Det är inget djärvt antagande. Men det ligger nog långt fram i tiden för att vi ska sätta något bedömande på det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.