Nu vill Fridolin göra om SJ:s biljettregler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin.
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Fel på växlar och signalsystem orsakade tågstopp på flera platser i södra Sverige på fredagen.

Men om inte SJ ligger bakom felet kan de drabbade resenärerna som mest få halva biljettpriset i kompensation vid förseningar.

Det vill Miljöpartiet ändra på.

– När man står och fryser och väntar på ett tåg bryr man sig inte om varför det är försenat, säger språkröret Gustav Fridolin.

I våras ändrade SJ reglerna för ersättningar vid förseningar.

Om det är ett fel på tåget eller något som SJ ansvarar för så får passagerarna tillbaka hela biljettpriset vid längre förseningar.


Foto: Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Men om det är till exempel spåren, som trafikverket ansvarar för, kan ersättningen som mest bli hälften av biljettpriset. 

– Om SJ har orsakat förseningen så är vi mer generösa. Annars följer vi det europeiska regelverk som finns, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

"Vill bara komma fram"

Men nu säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att hans parti ska föreslå i riksdagen att ersättningarna ska vara likadana oavsett varför tåget är försenat.

– Om man, som många har gjort i dag, har stått och frusit i dag måste man vara säker på att det är tåget det är fel på. Om det är kontaktledningen eller växlarna det är fel på så kan man bara få hälften av vad man har lagt ut i ersättning. Jag kan säga att efter alla gånger som jag har stått och frusit på en perrong så struntar jag i om det är tågen eller spåren som är dåligt underhållna. Jag vill bara komma fram och gör jag inte det vill jag ha pengarna för biljett tillbaka, säger Gustav Fridolin.

– Vi kommer lägga fram ett förslag efter att vi har märkt att man har ändrat på de här reglerna. Det skulle kunna förändras i morgon.

Så ersätter SJ vid förseningar

Ersättning med värdebevis när SJ orsakat förseningen:

Dagtåg - ersättning med värdebevis:

30 minuters försening eller mer ger 50 % ersättning.

60 minuters försening eller mer ger 100 % ersättning.

Nattåg - ersättning med värdebevis:

60 minuters försening eller mer ger 50 % ersättning.

120 minuters försening eller mer ger 100 % ersättning.

Ersättning när SJ inte orsakat förseningen eller om du vill ha kontant ersättning

Dag- och nattåg - ersättning med kontanter:

60 minuters försening eller mer ger 25 % ersättning.

120 minuters försening eller mer ger 50 % ersättning.

Källa: SJ

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.