EU länderna förselås få fri tillgång till information om medborgarnas resor, bankaffärer och internetanvändning.
EU länderna förselås få fri tillgång till information om medborgarnas resor, bankaffärer och internetanvändning.

Nu vill EU kunna följa dig i detalj

Publicerad
Uppdaterad
EU-länderna föreslås få fri tillgång till information om medborgarnas resor, bankaffärer och internetanvändning. Nu sprids farhågorna - och missnöjet.
- Det här skulle drabba den svenska befolkningen väldigt hårt, säger Camilla Lindberg (FP).
Det rättsliga samarbetet mellan EU-länderna ska skärpas under det svenska ordförandeskapet. På onsdag träffas EU:s justitieministrar på ett informellt möte i Stockholm för att diskutera riktlinjerna i det så kallade Stockholmsprogrammet.
En av huvudpunkterna är det rättsliga samarbetet inom EU - där informationsutbytet länderna emellan ska "förbättras".
Fri tillgång till information om medborgarnas resor, bankaffärer och internetsurfande är några av förslagen.

Känsliga uppgifter

Det som har läckt ut om förslaget har redan mött kritik, på bloggar och bland politiker.
Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (FP), som var den enda i allianspartierna som röstade mot FRA, tror att svenskarna skulle missgynnas av ett sådant samarbete.
- I Sverige är vi väldigt utlämnade när det gäller just persondata. Man kan få fram betydligt mer information om svenskarna än om exempelvis fransmännen, så det här skulle drabba den svenska befolkningen väldigt hårt, säger hon.
Mark Klamberg, doktorand i juridik vid Stockholms universitet, ser också problem:
- Det finns en fara om länderna fritt kan använda känsliga personuppgifter för annat än de ändamål för vilka de samlats in.
Programmet ska nu utformas under hösten, och klubbas igenom av EU:s stats- och regeringschefer i december.

Välkomnar utformningen

Beatrice Ask (M) har tidigare sagt att hon välkomnar EU-kommissionens utformning av programmet.
- I just den här frågan har vi betonat balansen mellan brottsbekämpning och individens integritet, säger justitieministerns pressekreterare Martin Valfridsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag