Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu vill de flesta att Sverige går med i Nato

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ubåtsjakten i Stockholms skärgård i oktober har ökat Sveriges oro för Ryssland.
Foto: Jens L'Estrade

Svenskarnas oro för Ryssland har ökat kraftigt på ett år, visar en opinionsundersökning.

Och deras svar är mer pengar till försvaret, en återgång till värnpliktsförsvar – och många fler vill ha Nato-medlemskap.

I fjol kom krisen i Ukraina, och ett militärt mer aggressivt ryskt uppträdande i Östersjö-området samt ubåtsjakten i Stockholms skärgård. Och i fjol var 73 procent av svenskarna oroade av utvecklingen i Ryssland – en uppgång från 45 procent året före, visar en opinionsmätning Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) låtit göra.

För första gången i MSB:s mätningar är det nu fler som tycker att Sverige bör gå med i Nato än som inte vill ha ett medlemskap. 48 procent svarar att Sverige bör gå med i försvarsalliansen, medan 35 procent anser att Sverige ska fortsätta att stå utanför.

En majoritet – 55 procent – av de 1 020 personer som svarat på en webbenkät mellan oktober och november vill också att Sverige återgår till ett värnpliktsbaserat försvar. Nära sex av tio anser också att statens utgifter för försvaret bör öka – en uppgång med nära 20 procentenheter från året före och en fördubbling sedan 2012.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.