Processen att välja partiledare har fått skarp kritik för att vara sluten och odemokratisk. Foto: Stefan Forsell
Processen att välja partiledare har fått skarp kritik för att vara sluten och odemokratisk. Foto: Stefan Forsell

Nu vill Carin Jämtin ändra valprocessen

Publicerad
Processen för att ta fram en ny partiledare i Socialdemokraterna har fått stark kritik.
Nu vill den nya partisekreteraren Carin Jämtin ändra på hur partiet väljer sina företrädare.
Det är en del av en stor ommöblering av organisationen som hon ska leda.
- Vi måste utveckla metoderna som vi använder för att välja partivänner till ledande befattningar, sade hon i sitt tal på S-kongressen i dag.
I går valdes Carin Jämtin till ny partisekreterare i Socialdemokraterna efter Ibrahim Baylan. I dag var det dags för henne att tala till partiet. Och hon hade med sig en lång rad planerade förändringar upp i talarstolen.
En av dem är hur partiet väljer sina företrädare. Processen att välja partiledare har fått skarp kritik för att vara sluten och odemokratisk. Göran Persson gick så långt som att likna arbetet med en Idol-tävling. Carin Jämtin slog fast i sitt tal att det måste bli en ändring på det.

En rad förändringar

– Vi måste utveckla metoder som vi använder för att välja partivänner till ledande befattningar. Exakt hur vet jag inte, men att vi behöver förändring är uppenbart, sade hon i talet.
Hon ska nu ta fram direktiv till en stor organisationsutredning och sätta ihop en grupp som ska se över hela partiets organisation. Om hon sätter alla sina planer i verket kan hennes partikamrater räkna med flera förändringar.
• Samarbetet med facket ska fördjupas.
– Jag kommer bjuda in ledningarna för LO, TCO och SACO för att diskutera hur vi kan ta del av deras idéer om hur fler jobb kan skapas och arbetslivet utvecklas. För oss kommer det vara helt centralt, sade hon.
• Partiet ska satsa mer på de yngre.
– Tillsammans med SSU och LO drar vi redan i år i gång en stor satsning på att utbilda unga ledare, sade Jämtin.
• Man ska utveckla studieverksamheten i partiet.
– Jag kommer föreslå att det verkställande utskottet utser en särskild studieledare i VU som får ansvar för att utbildningen utvecklas, sade den nya partisekreteraren.

Bemöta varandra

I övrigt var talet avsett att peppa den egna organsationen. Carin Jämtin delade upp talet i tre delar: omtanke, engagemang och självförtroende.
Den första delen handlade bland annat om att enas och sluta baktala varandra.
– Vi måste bemöta varandra som vi själva vill bli bemötta. Och framför allt, vi måste prata MED varandra, i stället för OM varandra, sade Jämtin.
Under rubriken engagemang pratade hon mycket om hur det ska bli lättare att organiseras, bland annat genom att det ska vara enkelt att starta en S-förening.
– Om mammor behöver barnpassning för att kunna samlas och prata politik, då ska det vara möjligt, sade hon.
Och till sist var det självförtroendet, som hon tror partiet behöver för att vinna nästa val.
– Vi har varit för defensiva. Det måste vara slut på det. Det finns de som tror att det finns en motsättning mellan att vinna val och vara trogen sina värderingar. Det tror jag är trams, sade Carin Jämtin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag