Lars Ohly har själv sagt att han vill sitta kvar över kongressen 2012. Foto: Christian Örnberg
Lars Ohly har själv sagt att han vill sitta kvar över kongressen 2012.  Foto: Christian Örnberg

Nu vill allt fler att Lars Ohly slutar

Publicerad
Uppdaterad
Den interna kritiken mot Lars Ohly växer nu ytterligare.
Fler vänsterpartistiska riksdagsledamöter kräver nu offentligt hans avgång.
- Vi kommer aldrig att hämta oss från att han kallade sig kommunist, han stöter för många, säger Wiwi-Anne Johansson (V), riksdagsledamot från Bohuslän.
Vänsterpartiets tidigare EU-parlamentariker och numera riksdagsledamot Jonas Sjöstedt kan tänka sig att bli partiledare för Vänsterpartiet.
- Om Lars Ohly kandiderar, så gör jag inte det. Men om han väljer att träda tillbaka så är jag beredd, om jag känner att jag har stöd. Men det är inte givet, det finns många bra namn, säger Sjöstedt till TT.

"Öppen debatt"

Jonas Sjöstedt tror inte att Lars Ohly har tagit död på diskussionen om partiets framtid med sitt besked att han vill sitta kvar efter 2012. Jonas Sjöstedt. Foto: Anders Ylander
- Jag tror att det kommer att bli en bra och öppen debatt. Jag hoppas att den inte bara rör personfrågor utan också fokuserar på politiken.
Han tycker att den diskussionen ska handla om att se över allt, inklusive partiledningen.
- Det är rimligt, och då är det viktigt att lyssna på vad lokalavdelningarna vill, och det är en sådan fas vi är inne i nu.

Delat ledarskap

Även Sjöstedt vill se ett delat ledarskap.
- Jag tycker att vi ska fundera på det. Som ett feministiskt parti är det viktigt att ha en kvinna i toppen också, säger Jonas Sjöstedt.

Intern kritik mot Ohly

Trots det svaga valresultatet har Vänsterpartiets ledare Lars Ohly deklarerat att han gärna sitter kvar åtminstone över valet 2014. Men den interna kritiken blir nu allt mer massiv.
Fler vänsterpartistiska riksdagsledamöter anser nu att Ohly inte bör sitta kvar efter partiets kongress 2012. Den senaste i raden att kräva partiledarens avgång är Wiwi-Anne Johansson (V), riksdagsledamot från Bohuslän sedan 2006.

"Nytt ledarskap"

- Han har suttit ganska länge nu och det har ju inte gått så bra. Vi måste se över allting, inklusive partiledningen. Vi behöver ett nytt ledarskap, säger hon till TT.
Hon fortsätter:
- Vi kommer aldrig att hämta oss från att han kallade sig kommunist, han stöter för många.
Tidigare har Daladistriktet i partiet gått ut och sagt att Lars Ohly inte bör sitta kvar efter 2012 års kongress. Enligt distriktsordförande Lena Olsson har Ohly "lagt en våt filt över hela diskussionen i partiet med sitt besked".

Stör diskussionen

I onsdags sade riksdagsledamöterna Kent Persson från Västmanland och Jens Holm från Stockholm att de också vill se en ny partiledning.
- Det är väldigt många som tycker att vi bör se över ledarskapet. Ohlys besked stör den diskussion som förs i framtidskommissionen och som förhoppningsvis följer av deras arbete, säger Kent Persson till TT.
Han ser gärna ett delat partiledarskap i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag