Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu växer upproret mot Anders Borg

Anders Borg sågas för sitt snusuttalande. Foto: Jens L'Estrade

BRYSSEL. Snusupproret växer i styrka.

Nu ifrågasätts finansminister Anders Borg, som sagt att snus är ett "väldigt allvarligt samhällsproblem", av flera partikamrater.

- Det är orimligt att vi med skatter gör snus dyrare än cigaretter, säger M-toppen och Europaparlamentarikern Christofer Fjellner.

Den höjda snusskatten ska rädda den svenska skolan. Det var budskapet från ledande moderater i sociala medier efter Expressens artikel om regeringens syn på snuset i går.

Det var i en intervju i TV4:s "Nyhetsmorgon" i lördags som finansminister Anders Borg slog fast att snus är "ett väldigt allvarligt samhällsproblem" - och reaktionerna lät inte vänta på sig. EU-kandidaten Fredrick Federley, C, anklagade i gårdagens Expressen finansministern för lögn.

"Nödvändiga skattehöjningar"

Handelsministern och snusaren Ewa Björling har kämpat hårt för att det svenska snuset ska få säljas i hela EU. Men när Expressen i går ville ha hennes kommentar till finansministerns uttalande blev det nobben. I en skriftlig kommentar, via en pressekreterare, säger hon:

"Vi gör nödvändiga skattehöjningar på olika saker för att ha möjlighet till större satsningar på skolan, det tycker jag är rätt prioriterat."

Men den motiveringen sågas av flera moderatpolitiker. Toppmoderaten Christofer Fjellner:

- Visst, jag förstår att risken för ökad smuggling är mindre för snus men det är orimligt att vi med skatter gör snus dyrare än cigaretter.

- Det bästa är att inte använda tobak alls. Men alla forskare är ju eniga om att cigaretter är minst 100 gånger farligare.