Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu växer skandalen med stjärnkirurgen

Andemariam Teklesenbet Beyene tvekade först till att genomföra den riskabla operationen. Men Paolo Macchiarini övertygade honom - med falsk information - att tacka ja. Två och ett halvt år efter operationen dog han. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT
Paolo Macchiarini. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten". Foto: SVT

Skandalen kring "stjärnkirurgen" Paolo Macchiarini på Karolinska och hans experimentoperationer med konstgjorda luftstrupar fortsätter växa. I SVT Dokument inifråns granskning i kväll avslöjas att den första patienten Andemariam Teklesenbet Beyene fick fel information när Macchiarini övertalade honom att tacka ja till den riskabla operationen. Beyene fick veta ingreppet var testat på grisar. Det var inte sant. Nu är han död.

Skandalen kring Paolo Macchiarini - detta har hänt

Förhoppningen var att Paolo Macchiarinis nya metod skulle revolutionera transplantationsmedicinen och rädda tusentals liv.

Men plastluftstruparna fungerade inte som det var tänkt. Av tre patienter som opererades på Karolinska med den nya metoden är två döda. Totalt har nio patienter runtom i världen opererats med den nya metoden. Av dessa åtta lever bara två, båda mycket svårt sjuka och i väntan på nya ingrepp.

Läkarkollegor anmälde Macchiarini för forskningsfusk. Karolinska institutet tillsatte en utredning. Den externa utredaren ansåg honom skyldig. Men Karolinska institutet friade kirurgen.

Nu utreder Karolinska institutet, efter avslöjanden i Vanity Fair, ifall stjärnkirurgen ljugit om professorstitlar och andra utbildningar i sitt CV. Som ett resultat av Dokument inifråns granskning ska även hans verksamhet vid Kuban State University i Ryssland granskas.

Läkemedelsverket, Inspektionen för vård och omsorg, med flera har polisanmält operationerna för vållande till annans död och kroppsskada. Polisutredning pågår. I december 2015 beslutade åklagaren att kalla in en oberoende expertgrupp för att granska fallet. Åtskilliga forskningsmiljoner har dragits in.

Macchiarini har hela tiden försvarat sitt agerande. Han är fortfarande anställd vid Karolinska.

Karolinskas stjärnrekrytering Paolo Macchiarini övertygade arbetsgivare, läkarkollegor, forskare och patienter. Metoden att operera in konstgjorda luftstrupar av plast skulle bli banbrytande.

Andemariam Teklesenbet Beyene från Eritrea, geologistudent på universitetet på Island, hade en långsamt växande cancer i luftvägarna. Han hade opererats och strålats, men fått en ny utväxt. Karolinska sjukhuset föreslog att Paolo Macchiarini skulle operera honom. En historisk operation, den första med den nya metoden. Beyene tvekade och tackade först nej.

– Jag var väldigt rädd. Jag var så rädd för var att det var första gången man gjorde det, så jag sade nej, säger han i SVT Dokument inifrån som sänds i kväll.

Men Macchiarini övertalade honom, sade att det var Beyenes enda chans att överleva och få se sina barn växa upp.

– Patienten hade en beräknad överlevnad på sex månader. Vi avgjorde att det fanns risk att han skulle kvävas. Vi behövde något nu och inte i morgon, säger Paolo Macchiarini i programmet.

LÄS MER: Kollegorna slog larm – men ingenting hände

Fick felaktig information

Enligt Macchiarini och Karolinska var ingreppet akut sjukvård. I Dokument inifrån ifrågasätts hur dålig Andemariam Teklesenbet Beyene egentligen var. Han mådde inte sämre än att han i väntan på operationen kunde besöka restauranger, gå långa promenader och resa till Sundsvall för att träffa vänner.

I programmet avslöjas att Beyene fick felaktig information av Paolo Macchiarini om hur säker och testad metoden var innan han tackade ja. Han hade fått berättat för sig att det gjorts djurförsök på grisar, trots att inga djurförsök gjorts.

– Han sade att de testat metoden på grisar och djur, och kanske fungerade det på djur... säger Andemariam Teklesenbet Beyene i programmet.

Men det fanns inte tid för studier på stora djur, enligt Paolo Macchiarini.

Ingreppet skedde den 9 juni 2011 på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. I Karolinska institutets pressmeddelande beskrivs det som en framgång. Paolo Macchiarini och kollegor publicerade en studie i ansedda tidskriften The Lancet om sin lyckade operation.

Vägrar bemöta kritiken

Enligt Beyenes änka hade stjärnkirurgen lovat han skulle leva i 8-10 år om han genomgick operationen. Men han dog i Stockholm efter bara 2,5 år.

Sista året var Beyene mer på sjukhuset än hemma. Änkan säger att det varit bättre om han fått leva bara några månader, än att behöva lida i två och ett halvt år.

– Han var inte okej. Han kämpade för att överleva, säger hon i dokumentären.

Paolo Macchiarini vägrar bemöta kritiken att han använt en oprövad metod i onödan.

– Det är en enorm anklagelse. Jag svarar inte på den. Jag är inte gud. Jag är en man, en människa, som gör misstag hela tiden.

Expressen har sökt Paolo Macchiarini utan framgång. Den tidigare chefläkaren på Karolinska säger i dokumentären att de hela tiden haft patientens bästa framför sig. Pressansvarig meddelar att sjukhuset inte vill kommentera dokumentären ytterligare innan den sänts.