Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu varnar Thornberg för kriminella släktnätverk

Hör Mats Löfving i Ekots lördagsintervju tidigare: ”De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”
Rikspolischefen Anders Thornberg.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Rikspolischefen Anders Thornberg väljer nu att slå larm om de kriminella släktbaserade nätverken i Sverige – och varnar för att de kan utgöra ett hot mot samhället i framtiden. 

– Det är viktigt att vi inte får grupper som ställer sig utanför samhället med egen rättskipning och parallella samhällsstrukturer, säger Anders Thornberg till Dagens Nyheter, DN

Uppmärksamheten från biträdande rikspolischefen Mats Löfvings uttalande om kriminella klaner som kommit till Sverige för att begå brott har ännu inte hunnit lägga sig – då lyfter rikspolischefen Anders Thornberg frågan i en intervju med DN. 

I intervjun säger Thornberg att de kriminella släktbaserade nätverken på sikt utgör ett hot mot samhället. 

– Det är viktigt att det kommer till politikernas och andra beslutsfattares kännedom att det finns sådana här organisationer och så att man kan vidta åtgärder. Vi har exemplet från Södertälje där man satte in stora resurser. Det har blivit bättre men kan blossa upp igen. Det är viktigt att vi inte får grupper som ställer sig utanför samhället med egen rättskipning och parallella samhällsstrukturer, säger han till DN. 

Thornberg: ”Utgår från särskilt utsatta områden”

Rikspolischefen uppger i intervjun att myndigheten har information om att personer kommit till Sverige för att möjligheterna att begå brott här är stora. 

Han får frågan varför polismyndigheten inte larmat tidigare om problemet? 

– De problem som vi hanterar nu utgår från särskilt utsatta områden, det är kärnproblemet. I dessa områden finns löst sammansatta nätverk och det finns också en del släktbaserade nätverk och det finns andra organisationer och enskilda individer som begår brott. Vi har tagit fram modellen med särskilt utsatta områden av den anledningen att vi vill kunna resurssätta och uppmärksamma samhället på att det är ett stort problem, säger Anders Thornberg till DN

Det var under Sveriges radio Ekots lördagsintervju som biträdande rikspolischef Mats Löfving för en knapp vecka sedan sa att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. 

– De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, sa Löfving.

Löfven: ”Har inte kommit 40 klaner de senaste åren”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.