Nu varnar barnmorskor för rakat underliv

Publicerad
Uppdaterad
I går berättade Expressen.se om Mia, 22, som blev svårt sjuk av rakat underliv.
Nu vittnar fem svenska ungdomsmottagningar om den ökande trenden.
- Allt ska vara så torrt, rent och lukta gott, till och med underlivet. Jag tror även att porrfilmer står bakom trenden till viss del, säger barnmorskan Susanne Nilsson i Forshaga.
Expressen.se har ringt runt till ungdomsmottagningar över hela Sverige och fram växer en tydlig bild av ett ökat ungdomsproblem - både bland killar och tjejer. - Det är väldigt vanligt både bland tjejer och killar att man tar bort håret. En del tar bort allt hår, säger barnmorskan Elisabet Essegård i Umeå. - Det verkar som att hår nästan blivit något ofräscht och det är jättemärkligt. Håret fyller en funktion trots allt. Störst är problemet dock bland tjejer och barnmorskorna vill varna för hälsroriskerna.

"Kan skada sig för livet"

- Har de otur kan de skada sig för livet. Man kan få problem under lång tid, säger barnmorskan Solveig Danielsson på ungdomsmottagningen i Kisa. Hon varnar också för rakning i kombination med taitrosor och tajta jeans. - Det finns en tanke med att vi har hår. Tar man bort håret finns inget naturligt skydd eller luftrum. Susanne Nilsson i Forshaga: - En infektionsrisk är att tjejerna skär sig under själva rakningen, och det är väldigt känsliga områden. Jag har haft många tjejer här som trott att de har fått en könssjukdom när det i själva verket är något de har förorsakat själva.

Läs mer på Expressen.se:s lokala sajter:

 • FORSHAGA: "Det ska vara väldigt stajlat"
 • JÖNKÖPING: "Riskerna överdrivna"
 • UMEÅ: "Trenden ökar både bland tjejer och killar"
 • KISA: "De kan skada sig för livet"
 • HELSINGBORG: "Vi måste lugna de som inte vill raka sig"
  EmSä

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag