Johan Bratt låter försiktigt positiv, när Expressen når honom på söndagskvällen.
– De senaste dagarna har det varit en tydlig nedgång.
I dag får 414 personer vård för covid-19 i Stockholms län, varav 89 på iva. Det är en minskning med 25 slutenvårdspatienter och 10 iva-patitenter.
Minskningen har inte skett över en natt, utan trycket på vården har gått ner i maklig takt.
– Inom slutenvården har vi sett en minskning de senaste veckorna, men intensivvården har legat kvar på en hög nivå. Vi bedömde att det skulle ha gått snabbare än vad det har gjort.
Fick skicka patienter
Trycket var så hårt att Region Stockholm under förra veckan fick skicka tre patienter till andra regioner.
– Det är inte bara covidpatienter som behöver intensivvård. Vi hade få lediga platser onsdag, torsdag och fredag.
– Och vi behöver alltid ett par lediga platser för trafikolyckor och sådant. Det fanns ledig kapacitet i andra regioner, så vårt iva-nätverk bedömde att vi behövde skicka tre patienter.
Men de senaste dagarna har trycket lättat och nu finns 12 lediga iva-platser.
– Vi hoppas att det här håller i sig. Vi har legat på mellan 95 och 100 iva-patienter med covid sista veckorna och nu ligger vi kring på 85-90.
Vårdskuld har byggts upp
Johan Bratt kopplar främst minskningen till vaccineringen. I dag har drygt 82 procent av alla över 65 år fått en dos. Färre dör och färre över 70 år får vård.
– På våra sjukhus är det gruppen 50 till 69 år som dominerar.
Men Stockholmsvården står inför en ny, svår utmaning. Under både andra och tredje vågen har en stor vårdskuld byggts upp. Samtidigt ska utmattade vårdarbetare få semester i sommar.
– Efter första vågen hann vi ta igen en del uppskjuten i vård i början av förra hösten, innan den andra vågen började. Men mellan den andra och tredje vågen blev det aldrig lugnt.
Så det är viktigt att undvika att spridningen tar fart igen, enligt honom.
– Det börjar bli tjatigt nu, men håll i och håll ut tills vaccinationerna kommit längre. Det är fortfarande ett pressat läge.