Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu vände det upp för Moderaterna

Pratar politik. Utrikesminister Carl Bildt medverkar i kvällens livesändning av "Bar & politik". Kanske kommer han att ge sin syn på att den snåla vinden verkar ha vänt för Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt senaste opinionsmätningen. Foto: Christian Örnberg

Moderaterna och Reinfeldt kan ha fått vind i seglen.

Partiet går uppåt för första gången sedan januari enligt TV4/Novus väljarbarometer.

- Vi är inte nöjda förrän vi nått full sysselsättning, säger Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna.

Om undersökningen

FRÅGA: "Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?"

UNDERSÖKNINGSPERIOD: 29 april till 26 maj 2013.

METOD: Telefonintervjuer.

ANTAL TILLFRÅGADE/SVARSFREKVENS: 2 000 personer.

BESTÄLLARE: TV 4

MÄTINSTITUT: Novus.

Andelen osäkra väljare ligger på 15,3 procent.

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.

Partierna om väljarbarometern

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare KD:

"Vi går upp i en mätning och ner i en annan. Det är en oklar situation just nu. Vi fortsätter med starkt fokus på skolan. Det krävs ett speciallärarlyft så att eleverna själva får den hjälp de behöver."

 

Michael Artursson, partisekreterare C:

"Vi har lång väg att vandra. Vi behöver vara tålmodiga. Starkt fokus behövs på våra huvudfrågor: jobb åt unga, grön klimatpolitik och tillväxt i hela Sverige. Där har Centerpartiet viktiga uppgifter."

 

Aron Etzler, partisekreterare V:

"Vi är det parti som tar strid för att återinvestera vinster i skola och sjukvård, och dessutom garanten för en regering utan borgerliga partier. Det är en bra position och vi förväntar oss att öka ytterligare."

 

Carin Jämtin, partisekreterare S:

"Regeringen straffas i opinionsmätningarna för att man misslyckas med jobben och skolan. Den här månaden verkar det främst vara KD och C som straffas för jobb- och skolmisslyckandet."

 

Anders Wallner, partisekreterare MP:

"Vårt mål för valet är att försvara vår roll som Sveriges tredje största parti. Jag tror att fler vill se det parti som vill minska utsläppen som tredje störst än det som vill minska medmänskligheten."

 

Björn Söder, partisekreterare SD:

"Det är glädjande att vi återigen ökar något och behåller vågmästarrollen. Vi arbetar för tillfället aktivt med att bredda partiets politik vilket kommer att göra oss till ett alternativ för nya väljargrupper."

 

Kent Persson, partisekreterare M:

"I valet kommer vår arbetslinje stå emot oppositionens bidragslinje."

 

Nina Larsson, partisekreterare FP:

"Vi lyckas lyfta viktiga frågor med fokus på skola, integration, jämställdhet och Europa. Men vi behöver jobba ännu hårdare."

BAR & POLITIK - MINUT FöR MINUT

18.35 Presentation av kvällens program + panel.

18.37 Utfrågning av utrikesminister Carl Bildt, M.

19.00: Panelen: Marita Ulvskog, Anna Maria Corazza Bildt och journalisten Anders Pihlblad kommenterar utfrågningen.

19.05: Imitatören Rachel Mohlin.

19.09: Utfrågning av Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

19.40: Panelen kommenterar utfrågningen.

19.45: Debatt mellan Birgitta Ohlsson, FP, och Jonas Sjöstedt, V.

20.05: Panelen kommenterar debatten och sammanfattar kvällen.

Programmet sänds direkt från Clarion Hotel Stockholm som en del av Expressens tv-program Primetime.

Det är fri entré och dörrarna öppnar klockan 17.00. Kommenterar innehållet i programmet och ställ frågor till gästerna via twitter. Använd hashtaggen #BARPOL.

KVÄLLENS Primetime

EXKLUSIV ZAMBIARAPPORT

Expressens Terese Cristiansson lämnar en exklusiv rapport under Afrikaresan från Zambia som köps upp av kineser.

KÄNDISVIMMEL

Galapremiär för ny utställning på Fotografiska med fotografen Helmut Newton i Stockholm och Primetime finns på plats för att sända direkt.

EFTERSNACK FRÅN BAR & POLITIK

Hur går snacket bland Anna Maria Corazza Bildt och andra på plats efter det stjärnspäckade politikprogrammet.

KOCKEXTRA

Vem ska vi skicka till kock-EM? Hur tävlar man i mat? Primetime är på plats när den svenska EM-kocken ska utses i en tävling.

Alliansens största parti har tappat väljarstöd tre månader i rad enligt TV4/Novus, men i majmätningen vänder Moderaterna uppåt igen.

Partiet får nu stöd av 27,8 procent av väljarkåren, en uppgång på 0,8 procentenheter jämfört med mätningen i april. Inga av förändringarna i undersökningen är statistiskt säkerställda. Mätningen löper över en vecka av upplopp i Husby och andra Stockholmsförorter, men den senaste tidens händelser verkar inte ha gjort avtryck i väljaropinionen.

- Det verkar än så länge inte finnas en allmän känsla av att vi måste se stora förändringar. Att väljarna kopplar de här kravallerna till alliansen kan vi ännu inte se, vi ser heller inte att Sverigedemokraterna påverkas nämnvärt. Samtidigt finns en tröghet i den typen av reaktioner, så det återstår att se, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Bildt i livesändning

I kvällens live-sändning "Bar & politik", som sänds i Expressen TV:s Primetime, med Niklas Svensson frågas bland andra utrikesminister Carl Bildt och Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Magdalena Andersson ut om läget i svensk politik på Clarion hotell i Stockholm.

Riksdagens två största partier för en hård retorisk kamp om att vinna väljarnas förtroende när det kommer till jobben.

"Jobb viktigast"

- Jobben kommer att bli valets viktigaste fråga. Ska vi öka vårt stöd måste vi tydliggöra för väljarna hur vi gör det mer lönsamt att arbeta och hur jobben kan bli fler, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

De krisande allianspartierna Centern och Kristdemokraterna, hamnar återigen under riksdagsspärren. KD backar i majmätningen och får 3,1 procent av väljarstödet. Nu skjuter partiet in sig på den fråga som ser ut att konkurrera med jobben i den kommande valrörelsen.

- Vi fortsätter med starkt fokus på skolan. Det krävs ett speciallärarlyft så att eleverna själva får den hjälp de behöver, säger Acko Ankarberg Johansson, KD:s partisekreterare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!