Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu utreds misstänkt bluff med jordgubbar

Jordbruksverket har hittat tio fall där det fanns avvikelser i jordgubbsproverna. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Tomas Leprince
Tv-kocken Niklas Ekstedt säger att det är svårt att själv se vilka som är svenska jordgubbar.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Försommarens brist på svenska jordgubbar gör att det finns en risk att utländska jordgubbar säljs under svensk flagga.

Nu utreder jordbruksverket den misstänkta blufförsäljningen.

Samtidigt säger experter att det är oerhört svårt för en vanlig kund att urskilja skillnad på bären.

– Det är ruggigt svårt att se var de kommer i från, säger tv-kocken Niklas Ekstedt.

Det var under midsommar som flera medier slog larm om en akut brist på svenska jordgubbar. Anledningen tros vara en ovanligt kall försommar, vilket försvårat odlingen av gubbarna.

Flera avvikelser

I samma veva utförde jordbruksverket sin årliga kontroll av bären, för att se om några utländska jordgubbar marknadsförts som svenska. Efter 200 inspektioner fann man tio fall där det fanns avvikelser runtom i landet. Prover har nu skickats till ett laboratorium i Tyskland som ska försöka fastställa varifrån jordgubbarna kommer ifrån – och om de är svenska eller inte.

– Vi tar prover och fryser ner dem och skickar till Tyskland. De kan sedan på ett ganska avancerat sätt undersöka varifrån jordgubbarna kommer, men det tar ett par veckor innan man får resultatet så vi väntar fortfarande, säger Kristina Matsson, chef för jordbruksverkets enhet för handel och marknad.

"De liknar varandra"

Samtidigt är det oerhört svårt för en vanlig kund att kunna se skillnad på svenska jordgubbar och utländska, vilket gör att det är väldigt lätt att bli lurad. Tv-kocken Niklas Ekstedt avslöjade förra våren hur peruansk sparris marknadsfördes som svensk på Hötorget i Stockholm – men det är inte lika lätt att utföra samma gedigna detektivarbete när det kommer till jordgubbar.

– Det är väldigt svårt eftersom de liknar varandra och säsongen är jämnare. Samtidigt så finns det så många olika sorter vilket gör det ännu svårare att se skillnad, säger han.

Även Kristina Matsson håller med om att det är svårt för en vanlig kund att se någon skillnad. Därför är det nästan alltid bäst att fråga försäljaren.

Om de svävar på orden

– Då brukar man få en ganska bra uppfattning. Märker man att försäljaren svävar på orden så kan man ju alltid gå till nästa, säger hon.

Hon betonar även att den tidigare bristen på svenska jordgubbar har återställts under de senaste veckorna och det just nu finns gott om svenska gubbar. Men lagret riskerar att tryta än en gång, ju närmare slutet av sommaren vi kommer och graderna sjunker.

– Men just nu finns det inget ekonomiskt incitament bakom att bluffsälja utländska jordgubbar under svenskt namn, eftersom det finns så gott om svenska, säger Kristina Matsson.

Skulle de tyska analyserna visa att utländska gubbar sålts som svenska lämnar jordbruksverket över ärendet till polis och åklagare. Provsvaren beräknas vara klara i slutet av månaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.