Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu trappas Aurora 17 upp – så påverkas du

Amerikanska soldater deltar i Aurora 17.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Övningen är den största i Sverige på över 20 år.
Foto: JESSICA GOW/TT

I dag drar andra delen av Försvarsmaktens övning Aurora 17 i gång. 

Förbanden ska nu öva tillsammans – och övningen kommer märkas allt mer för allmänheten. 

På flera håll i landet kommer trafiken att påverkas. 

I dag går den stora militärövningen Aurora in i sin andra fas. Övningen började redan i förra veckan – men det är först i dag som Aurora 17 blir allt mer synlig för allmänheten.

– Under förra veckan genomfördes en stor mängd transporter och man fick material på plats. Nu påbörjas en övningsmässig del där förbanden börjar öva tillsammans. Nu ser vi till att få upp farten, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten. 

Övningen kommer vara synlig och påverka trafiken på flera håll i landet. Jesper Tengroth rekommenderar att man planerar sin resa och noga följer militärpolisernas och andra trafikdirigerares instruktioner. 

21 000 soldater deltar i Aurora 17

Aurora 17 är den största militärövningen i Sverige på över 20 år. 19 500 soldater från Sverige tränar inför krig tillsammans med 1 400 soldater från USA och mindre styrkor från Finland, Litauen, Norge, Estland, Frankrike och Danmark. 

Övningen kommer främst att pågå i Stockholm och Mälardalen, på och runt Gotland och i Göteborg. I dag, måndag, går övningen in i sin andra fas. 


Läs mer: 3 enkla punkter – det här handlar Aurora om 


I Stockholm kommer man kunna se Hemvärnet öva på flera platser i staden – bland annat omkring Södermalm, Bromma Flygplats och Hjorthagen. 

Under måndagen ska flera förband flyttas till Oskarshamn för vidare transport till Gotland. De kommer främst transporteras på riksväg 37/47, men också på E22. 


Läs mer: Så påverkas du av Aurora 


Förband som deltar i Aurora 17 omgrupperar till Arlanda och området norr om Stockholm

På torsdag och fredag kommer flera förband omgruppera från Enköpingsområdet till Arlanda och området norr om Stockholm. Det kommer medföra stora trafikbelastningar på E18, riksväg 55, väg 255, 263 och 269. E18 kommer på fredag mellan klockan 06.00 och 14.00 att vara avstängd mellan Enköping och Bålsta i riktning mot Stockholm. 

I Stockholms södra skärgård kommer en ökad verksamhet med stridsbåtar, svävare och trossbåtar ske fram till söndagen 24 september.

Dygnet runt kommer det gå båtar till och från Gotland. Också flygning från Visby flygplats kommer tidvis ske dygnet runt. 

Här kan du läsa mer om hur övningen fortgår och om hur du kommer påverkas den närmaste tiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.