Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu talar Annie Lööf
ut om kritikstormen

Annie Lööf avbryter sin semester och kommer hem till Sverige.
Foto: Jens L'Estrade

Annie Lööf kände till att idéprogramgruppen skulle lägga fram de kontroversiella förslagen som fått så mycket kritik.

Det medger hon i en intervju med Expressen.se.

Nu vill hon försöka stärka sitt låga förtroende bland väljarna.

- 2013 handlar om att både förtydliga Centerpartiets roll i svensk politik, men också att se till att mitt förtroende som partiledare växer och stärks, säger Centerledaren.

Annie Lööf har valt att avbryta sin semester på grund av krisen i Centerpartiet. Under onsdagen, strax innan hon gick på planet hem till Sverige, fick Expressen.se en intervju med Centerledaren om läget i partiet.

Varför väljer du att avbryta din semester?

- Därför att det finns inget viktigare än att åka hem, vara på plats och tydliggöra Centerpartiets politik, och ta del av den uppfriskande idédebatt som nu pågår.

Ser du den bara som uppfriskande? Är det inte alls problematiskt för dig att det kommer massiv kritik kring det föreslagna idéprogrammet?

- Det är viktigt att komma ihåg att det här är ett förslag från en idéprogramgrupp. Jag har inte varit involverad mer än att tillsätta gruppen och ge den direktiv om att bottna i Centerpartiets grundläggande värderingar, ta ut svängarna och prata idédebatt. Det har man gjort nu under ett år. Nu har jag fått programmet lämnat till mig och vi kommer att ta ställning till detta först i februari. Under den här tiden är det remisstid och debatt internt i Centerpartiet.

- Men det jag ser och det jag tycker är tråkigt är att det är en debatt om onödiga och kontroversiella frågor som skymmer debatten för det viktiga. Därför gick jag ut för någon vecka sedan, och jag gör det igen, och säger definitivt nej till månggifte och definitivt nej till de nyliberala strömningar som många är rädda för. Vi ska hålla kursen och vår kurs är tydligt fokus på decentralisering, socialt ansvar, miljö och människors självbestämmande.

Du säger nej till nyliberala strömningar. Men är inte du nyliberal?

- Jag har aldrig varit nyliberal, jag har aldrig kallat mig för nyliberal och Centerpartiet kommer heller aldrig att bli nyliberalt.

Annie Lööf medger i intervjun att hon kände till att idéprogramgruppen skulle lägga fram de kontroversiella förslagen som sedan fick så mycket kritik.

- Jag visste om att idéprogramgruppen väljer att lägga fram en hel del kontroversiella förslag. Vi är ett öppet parti. Partiledaren går inte in och retuscherar fria gruppers arbete.

I en förtroendemätning i Expressen i dag fick du ditt lägsta resultat någonsin. Det är fler som uttalar förtroende för Jimmie Åkesson än för dig. Hur ser du på det?

- Jag tror det är helt naturliga siffror givet det turbulenta år som har varit. Nu handlar 2013 om att både förtydliga Centerpartiets roll i svensk politik, men också att se till att mitt förtroende som partiledare växer och stärks.

Många i partiet är inte bara kritiska mot det föreslagna idéprogrammet, utan också kritiska mot dig. Bo Rundquist, ordförande för Centerpartiet i Sörmland, tycker att du kunde skött detta bättre, varit tydligare och visat mer ledarskap. Om du inte syr ihop detta har han inget förtroende för dig längre. Vad tycker du om det?

- Jag gillar att man har väldigt höga förväntningar på mig som partiledare. Så fort jag fick förslaget från idéprogramgruppen skickade jag ut det till samtliga ordföranden, inklusive Bo, som fick detta dagen efter. Jag hoppas att nu ordföranden runtom i landet ser till att ha en lokal diskussion och bollar in de åsikter till partistyrelsen som man tycker är nödvändiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.