Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu svarar Husmark Pehrsson på frågorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HAR UNDVIKIT FRÅGORNA. Nu väljer statsrådet Cristina Husmark Pehrsson att svara på de frågor Expressen har velat få svar på. "Jag har förståelse för att oro har uppstått", säger Husmark Pehrsson.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson vägrade att uttala sig om krisen kring de nya sjukreglerna. 

I tre dagar har Expressen förgäves sökt henne. 

Men nu väljer statsrådet att försvara sig och svara på Expressens frågor.

Expressen har i sedan i måndags vid flera tillfällen sökt statsrådet Cristina Husmark Pehrsson. Men enligt hennes pressekreterare Amanda Rafter har statsrådet i tre dagar varit "upptagen med andra engagemang". Efter en debatt om de nya sjukreglerna i riksdagen på onsdagen valde dock Husmark Pehrsson att svara på Expressens frågor.

I SVT:s Agenda i söndags kväll sa du att ingen av remissinstanserna i förslaget om nya sjukregler hade varnat för konsekvenserna. Men detta är ju fel. Flera instanser varnade. Kommentar?

 - Det handlar om två olika saker. Det jag pratade om var den här debatten om cancersjuka kvinnor som skulle kastas ut i arbetslivet, förvisso har remissvaren handlat om andra saker.

Har du läst remissvaren?

 - Ja.

Försäkringskassans dåvarande ordförande Inger Efraimsson varnade redan för två år sedan att cancersjuka kunde komma ikläm. Varför avfärdade du henne som dåligt påläst?

 - Jag känner inte igen detta och kan inte kommentera.

Tiotusentals sjukskrivna människor känner i dag stor oro för att tvingas in i arbete efter det nya förslaget. Har du förståelse för deras oro?

 - Jag har förståelse för att oro har uppstått. Men nu ändrar vi ju i direktiven så att alla får möjlighet till rehabilitering.

Oppositionen säger att regeringen nu slår på de mest utsatta i samhället. Din synpunkt på det?

 - Jag håller förstås inte med om det. Det vi gör det är att vi ger människor chansen att återgå  i arbete om det är möjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.