HAR UNDVIKIT FRÅGORNA. Nu väljer statsrådet Cristina Husmark Pehrsson att svara på de frågor Expressen har velat få svar på. "Jag har förståelse för att oro har uppstått", säger Husmark Pehrsson. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
HAR UNDVIKIT FRÅGORNA. Nu väljer statsrådet Cristina Husmark Pehrsson att svara på de frågor Expressen har velat få svar på. "Jag har förståelse för att oro har uppstått", säger Husmark Pehrsson. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Nu svarar Husmark Pehrsson på frågorna

Publicerad
Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson vägrade att uttala sig om krisen kring de nya sjukreglerna.
I tre dagar har Expressen förgäves sökt henne.
Men nu väljer statsrådet att försvara sig och svara på Expressens frågor.
Expressen har i sedan i måndags vid flera tillfällen sökt statsrådet Cristina Husmark Pehrsson. Men enligt hennes pressekreterare Amanda Rafter har statsrådet i tre dagar varit "upptagen med andra engagemang". Efter en debatt om de nya sjukreglerna i riksdagen på onsdagen valde dock Husmark Pehrsson att svara på Expressens frågor.
I SVT:s Agenda i söndags kväll sa du att ingen av remissinstanserna i förslaget om nya sjukregler hade varnat för konsekvenserna. Men detta är ju fel. Flera instanser varnade. Kommentar?
- Det handlar om två olika saker. Det jag pratade om var den här debatten om cancersjuka kvinnor som skulle kastas ut i arbetslivet, förvisso har remissvaren handlat om andra saker.
Har du läst remissvaren?
- Ja.
Försäkringskassans dåvarande ordförande Inger Efraimsson varnade redan för två år sedan att cancersjuka kunde komma ikläm. Varför avfärdade du henne som dåligt påläst?
- Jag känner inte igen detta och kan inte kommentera.
Tiotusentals sjukskrivna människor känner i dag stor oro för att tvingas in i arbete efter det nya förslaget. Har du förståelse för deras oro?
- Jag har förståelse för att oro har uppstått. Men nu ändrar vi ju i direktiven så att alla får möjlighet till rehabilitering.
Oppositionen säger att regeringen nu slår på de mest utsatta i samhället. Din synpunkt på det?
- Jag håller förstås inte med om det. Det vi gör det är att vi ger människor chansen att återgå  i arbete om det är möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag