Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu svarar Hägglund om ME-sjuke André

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Före sprutan älskade han att köra fyrhjuling och träna hunden Aslan i freestyle.

I dag är André Lennartsson, 16, sängliggande i den fruktade hjärnsjukdomen ME.

– ME är kroniskt och André har fått sitt liv förstört, säger Andrés föräldrar Mikael och Eva Lennartsson, 46 respektive 50.

Större delen av dagarna ligger André Lennartsson i sängen i vardagsrummet i villan i Norberg. Han kämpar för att hänga med i den anpassade studiegång som Brinellskolan i Fagersta ordnat.

André äter uppemot 15 värktabletter om dagen, men har ändå ont.

– Jag saknar att orka träffa kompisar och leka med Aslan, säger han.

"Väldigt handikappad"

Föräldrarna har fått kämpa för att få sonens besvär utredda. Först i maj i år fick André diagnosen ME, en sjukdom som ger svår utmattning.

– Det är ett generellt problem att man vid sjukdomen ME/CFS bollas runt i sjukvården. André är väldigt handikappad av sin sjukdom, säger neurolog Anders Österberg, medicine doktor på Gotahälsan i Mjölby.

De barn och unga som drabbats av narkolepsi på grund av vaccineringen har lovats ersättning. Men det är fortfarande oklart vad som händer med dem som fått ME.

Fick svar

Läkemedelsförsäkringen inväntar den pågående studien hos läkemedelsverket beträffande autoimmuna sjukdomar efter svininfluensavaccinet innan försäkringen fattar beslut.

Studien kommer troligtvis i början av nästa år och först då skickar Läkemedelsförsäkringen ME-ärendena vidare för medicinsk bedömning. På torsdagen, två veckor efter det att Andrés pappa skrev till socialminister Göran Hägglund och efter två påringningar från Expressen till Socialdepartementet, fick han svar:

– Men Hägglund skriver ju ingenting om vad han tänker göra för dem som drabbats av ME, säger Mikael Lennartsson.

Pappans nödrop till socialminister Göran Hägglund Utdrag ur brevet som Mikael Lennartsson, pappa till 16-årige André, skickat till socialminister Göran Hägglund 29 november och 5 december i år:

Hej Göran,

Såg dig på tv angående ditt ansvar gentemot dem som blivit skadade av Pandemrix. Jag måste fråga dig om ni enbart fokuserar på narkolepsi. Man hör aldrig att ni nämner något annat än just narkolepsi. Det finns andra drabbade också.

Min son, till exempel, som tog Pandemrix den 29/10-2009 är en av dem som kommit i skymundan. Han fick ME/CFS (diagnos kod G 93.3) av Pandemrix.

Han var 13 år när han tog den och har sen dess legat med konstant svår smärta, enorm trötthet, hormonrubbningar, cirkulationsproblem, somnar när som helst med mera.

Min son är i dag 16,5 år. Han har inte kunnat gå i skolan på tre år på grund av sjukdomen han fick av Pandemrix. Han behandlas i dag med bland annat Fentanyl-plåster (morfinplåster) för sin smärta.

Tyvärr ger det inte tillräcklig smärtlindring för att han ska kunna ha någon livskvalitet överhuvudtaget, han har till exempel inte fått uppleva att få sin första moped då det är omöjligt för honom att använda en moped på grund av sjukdomen. Han kan heller inte umgås med sina vänner, för det har han ingen ork till.

Han tillbringar största delen av dygnet i sin säng för att han inte klarar av att göra något annat. Jag tar ett exempel på hans problematik i vardagen: att gå in och duscha är en ansträngning jämförbar med ett maratonlopp för en frisk person. Vilket resulterar i att han blir sämre i flera dagar efter det.

Min son har förlorat den viktigaste tiden av tonåren och fortsätter att bli berövad på sin tonårsperiod på grund av sin sjukdom som han fått av Pandemrix.

André har inte fått någon hjälp överhuvudtaget från staten eller läkemedelsförsäkringen. Detta påverkar hela familjen eftersom vi måste vara hemma och ta hand om honom 24 tim om dygnet, på grund av att han inte klarar sig själv.

Den här gången vill jag ha ett svar av dig.

Hälsn.

Mikael Lennartsson


Utdrag ur svaret som Göran Hägglund skickade till Mikael Lennartsson på torsdagen, två veckor efter det ursprungliga mejlet och efter flera påringningar från Expressen:

Bäste Mikael,

Tack för dina e-brev.

Efter vad du skriver i ditt brev förstår jag att din son går igenom en oerhört svår tid, vilket jag beklagar.

Beslutet att genomföra 2009/10 års vaccinationskampanj mot den pandemiska influensan var riktigt mot bakgrund av den information som då fanns tillgänglig. Det vaccin som användes var testat och godkänt. Sannolikt har vaccinationskampanjen bidragit till att rädda många liv.

Den som har blivit skadad av ett läkemedel har rätt att vända sig till Läkemedelsförsäkringen (LFF)för att få sin sak prövad avseende ekonomisk ersättning.

Självfallet ska alla rapporter om biverkningar efter vaccinationen som lämnats tas på allvar. Läkemedelsverket är den myndighet som svarar på frågor om läkemedel. Regeringen följer noggrant nya rön rörande detta.

Tack än en gång för att du tog dig tid att skriva till mig.

Med varma hälsningar

Göran Hägglund

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.