Parhästar. Prinsessan Madeleine har tagit plats i två av Chris företag. "En teknisk formalitet", säger O'Neill som hävdar att prinsessan inte är inblandad i hans verksamhet. Foto: Linus Sundahl/Svenska Dagbladet
Parhästar. Prinsessan Madeleine har tagit plats i två av Chris företag. "En teknisk formalitet", säger O'Neill som hävdar att prinsessan inte är inblandad i hans verksamhet. Foto: Linus Sundahl/Svenska Dagbladet

Nu svarar Chris om bolagen och rollerna

Publicerad

WASHINGTON. Prinsessan Madeleine tvekade inte när maken föreslog att hon skulle ta plats i tre av hans bolag.

Chris O'Neill hävdar dock att det handlade om en “teknisk formalitet".

I en intervju med Expressen säger han att han aldrig konsulterade kungen direkt - utan såg det som oproblematiskt.

Han vägrar också att avslöja omfattningen av sina hemliga affärer.

- Jag måste vara lite på min vakt med allting, säger O'Neill.

Chris O'Neill jobbade som affärsman i USA redan innan han träffade prinsessan Madeleine och var bland annat verksam inom fondbolaget Noster Capital, vilket han lämnade strax före bröllopet förra året. Men det innebar inte att han tänkte sluta som affärsman. I stället meddelades att Chris O'Neill tackat nej till att bli prins, för att kunna fortsätta med sin affärsverksamhet i USA.

Oklar verksamhet

Vilken verksamhet Chris O'Neill bedrivit sedan dess har varit mycket otydligt.

Men i går blev det känt att prinsessan Madeleine engagerats i flera av de bolag maken bedriver verksamhet i. Det gäller bolagen Wilton Payments och Belgravia Investments. Prinsessan har i de båda bolagen, som är så kallade LLC-bolag i USA, fått en femprocentig medlemsandel.

I en intervju med Expressen säger Chris O'Neill dock att hans hustrus roll är obetydlig och att det var hans advokat som föreslog att han skulle släppa in ytterligare en person i företagen. På så sätt skulle dessa skyddas mot anspråk från borgenärer och eventuella stämningsprocesser, enligt O'Neill.

- Hon är en femprocentig medlem, så du kan beskriva det löst som att hon äger fem procent av bolaget, ja. Men hon har ingen rätt till utdelning, säger han.

Fram till dess att du beslutar att hon har det?

- Det är upp till mig. Det kontrolleras av röstningsmajoritet. Så vad som är korrekt att säga är att hon har fem procent rösträtt i bolaget, men eftersom jag är majoritetsägare spelar det ingen roll om hon har fem procent eller 49. Jag bestämmer ändå, säger Chris O'Neill.

Enligt dokumenten i USA har prinsessan Madeleine också registrerats som vice vd i åtminstone ett av makens bolag. Enligt O'Neill var det en tillfällig lösning för att han skulle kunna öppna bankkonton.

- Vi gjorde Madeleine till vice vd i bolagen och efter det korrigerades det så att hon inte längre är vice vd för bolagen, säger han.

Har du funderat på att detta kan väcka kritik, då Madeleine är en representant för kungafamiljen?

- Låt oss vara på det klara med vad det här är. Intresset hon har, är en femprocentig rösträtt som medlem. Väcker det någon oro hos mig för att det skulle finnas någon konflikt där? Nej. Nej, inte alls. Hon är inte ledamot i bolaget, hon är inte involverad i styret av verksamheten, hon presenteras inte för kunder som involverad i rörelsen på något sätt.

Har kungafamiljen involverats i det här på något sätt, har kungen varit informerad?

- Nej, inte den direkta kungafamiljen.

Har kungen blivit informerad nu eller har du hört några reaktioner därifrån?

- Nej, jag har talat med rådgivare från hovet och de är helt överens med mig.

Vad tror du kungens reaktion på det här är?

- Jag låter honom svara på den frågan.

Bolagen Chris O'Neill involverat prinsessan Madeleine i är tre - men han vill bara uppge vilka två av dem är.

 

Har kontor i London

Båda bolagen, Wilton Payments och Belgravia Investments, registrerades 26 augusti 2013 och Chris O'Neill är vd för samtliga. Wilton Payments har enligt företaget även kontor i London. Chris O'Neills svåger John D'Abo, som bor i Storbritannien, finns med som direktör i bolaget.

Men omfattningen av Chris O'Neills olika verksamheter är större än så, även om han själv inte vill uppge exakt hur många företag han har - och vilken typ av affärer han är involverad i.

- Jag överlåter åt dig att göra din egen research kring det. Jag kan kortfattat säga att två har med investeringar att göra, det kan vara kapital, det kan vara skulder, det kan vara fastigheter, det kan vara kommersiella fastigheter... och sedan ett som är involverat i elektroniska betalningar också.

Men du vill inte ge mig detaljer kring hur många företag det gäller?

- Åh, jag har flera företag och är involverad i olika saker. En del är vilande och en del är aktiva.

Hur många är det?

- Du vet, så här i huvudet... jag har intressen i minst fem aktiva företag och ytterligare ett par som är vilande.

Hur många av de företagen är prinsessan Madeleine involverad i?

- Tre. Alla med samma upplägg. Fem procent rösträtt, noll procent ekonomiska intressen, noll procent inblandning i företaget. Hon utsågs tillfälligt till vice vd i två av bolagen, men i det tredje har hon aldrig varit ledamot.

Och vilka företag är detta?

- Det är... jag kan ge dig två. Det är Belgravia Investments och Wilton Payments. Du kan räkna ut det tredje om du vill.

Detta är de två som hon tillfälligt gjordes till vice vd för?

- Ja, precis. Det tredje har hon aldrig varit ledamot i. Därför är inte det offentliga uppgifter och jag vill inte nödvändigtvis dela med mig av den informationen för det finns ingen anledning. Inte för att jag vill vara hemlighetsfull eller så, Tomas, men du måste förstå att min situation är ganska känslig. Men också för att jag rent tekniskt inte är en del av kungafamiljen, vilket var ett beslut jag tog för att fortsätta min karriär som affärsman.

Han fortsätter och säger att han också vill undvika felaktiga uppgifter i medierna:

- Därför måste jag vara lite på min vakt med allting, säger Chris O'Neill.

I efterhand, när du vet att dessa lösningar i dina företag väcker frågor i Sverige. Tycker du fortfarande att det var en bra idé att involvera prinsessan Madeleine?

- Ja. jag skulle göra det igen. Det är bara en teknisk formalitet. Och som du vet så finns det andra medlemmar av kungafamiljen som har en aktiv roll i företag och som tar ut ersättning från dessa. Det faktum att prinsessan Madeleine tillfälligt hade en passiv inblandning som ledamot väcker inga bekymmer för mig.

Var det din idé att involvera henne?

- Nej nej. Aldrig.

Här blir Chris O'Neill tyst, för att sedan säga:

- Ja, ja. Nej, nej, nej... Ja, självklart var det. Ja, ja, ja.

Så du föreslog att det här skulle kunna vara en lämplig lösning?

- Vi diskuterade det på ett öppet vis, även med en jurist. Innebörden och vad det skulle inbegripa att vara associerad med företaget lades fram för henne av min jurist. Vi diskuterade det öppet och hon sa “absolut, inga problem".

Hade hon några eftertänksamheten kring detta och om det kunde vara olämpligt som medlem av kungafamiljen?

- Ja, självklart. Självklart hade vi det. Men vi vet vad som är fakta och fakta är att det är en formalitet och att det inte finns någon konflikt här överhuvudtaget. När du känner till fakta och du vet att det inte finns något hinder då är det inga problem.

Föranledde det prinsessan Madeleine att kontakta hovet i Sverige för att se om detta var lämpligt?

- Jag vet inte, är svaret på det. Jag tror aldrig det ledde till det. Därför att det fanns inget behov. Om du har en aktiv inblandning och då vill kolla om det finns något eventuellt hinder då kan jag förstå att man dubbelkollar men eftersom det inte fanns någon konflikt utan bara var en formalitet då... och vi visste att det finns offentliga databaser, du vet min advokat som representerar mig, har blivit kontaktad av svenska medier i flera år sedan vi blev tillsammans... så vi visste att det här skulle komma ut. Och vi har inget att dölja.

Är det tänkbart att prinsessan Madeleine kommer att involveras mer i dina företag?

- Absolut inte.

Varför det?

- För att hon inte har någon inblandning i mina företag, helt enkelt. Hon har bara satts upp som medlem med en femprocentig röstandel för de här delarna av de anledningar vi har talat om och det finns ingen anledning överhuvudtaget i framtiden, nu eller om tio år, att hon skulle bli mer involverad i mina företag.

Publicerades i Tyskland

Uppgifterna om att prinsessan Madeleine involverats i makens bolag publicerades i går i den tyska tidningen Bunte - samtidigt kunde Expressen publicera dokument som visar att Madeleine tagit plats i bolagen.

Tyska Bunte konstaterade att det också kan vara ett tecken på att hon är på väg att satsa på en karriär som affärskvinna i USA. Men det avfärdar Chris O'Neill helt som spekulationer.

Det som har antytts i Tyskland, att detta kunde vara ett tecken på att hon funderar på att avsäga sig sina kungliga plikter, vad är ditt svar på det?

- Stefan Blatt (redaktör för tyska Bunte, reds anm) vet mer än vad vi gör.

Så det stämmer inte alls?

- Jag bara... Stefan Blatt uppenbarligen vet mer än vad vi gör.

Har du talat med Madeleine om det här nu på morgonen?

- Jadå, kort har jag gjort det så klart.

Och vad har hon sagt?

- Inga kommentarer till det.

Stör det dig på något sätt att du måste svara på frågor om din affärsverksamhet, trots att du valde att inte bli prins?

- Jag visste vad jag gav mig in på. Så, nej, inte riktigt.

Men du skulle hellre vilja hålla dina affärer för dig själv?

- Det tror jag alla skulle vilja. Men återigen, jag vägde fördelar mot nackdelar och det var beslutet jag fattade, säger Chris O'Neill.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Iphone eller Android.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag