Nu svänger Löfven
- på en rad punkter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Då: Ungdomsrabatten är bra, kärnkraften ska byggas ut och uranbrytning ska finnas i Sverige. Nu har Stefan Löfven svängt i samtliga frågor.

- Det är ganska ointressant och sitta och jämföra om man sitter i olika roller, säger Löfven i "Ekots lördagsintervju".

Regeringens sänkta arbetsgivaravgift för ungdomnar under 26 år ska bort, enligt Socialdemokraternas skuggbudget. I "Ekots lördagsintervju" förklarade S-ledaren återigen varför.

- Om fler oberoende institut, Konjunkturinstitutet, IFAU, Finanspolitiska rådet, säger att det skapar väldigt lite jobb menar vi att det är bättre att använda pengarna till en offensiv åtgärd.

"Ingen verkan"

Men Löfven har inte alltid haft samma åsikt. Som ordförande för IF Metall sa han så sent som under våren 2010 i "Ekots lördagsintervju" att "regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga är ett bra steg".

På upprepade frågor i lördagsintervjun om vad han byggde den värderingen på svarade han så här:

- Vi ser att den inte ger någon verkan.

Löfven: Olika roller

Vad han och partiet själv föreslår för åtgärder mot ungdomsarbetslösheten är dock högst oklart.

- Vi kommer att återkomma i höstens budget med vilka förslag vi kommer att lägga.

Ytterligare en fråga där Löfven har svängt är kärnkraften. Som ordförande för IF Metall ville Löfven se en utbyggnad av kärnkraften. I dag är det inte lika självklart.

- Det är ganska ointressant och sitta och jämföra om man sitter i olika roller. Min roll nu är att driva kongressbeslutet och det är väl förenligt med att vi ska se till att få en bred överrenskommelse över blockgränserna.

Ingen kärnkraft

Enligt Socialdemokraternas kongressbeslut ska paritet verka för att "fasa ut kärkraften".

- Vi har i paritet olika uppfattning vad som är bra och inte bra, det är ett brett parti. Jag leder partiet och håller mig till kongressbeslutet.

I en tidigare lördagsintervju har Löfven även förespråkat uranbrytning i Sverige. Nu har partipiskan fått honom att ändra sig.

- Socialdemokraterna säger att vi inte ska ha uranbrytning i Sverige. Det står jag för fullt ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.