Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu svämmar nätet över av #bästabeatrice

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På torsdagsmorgonen svarade justitieminister Beatrice Ask på författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev om det kritiserade Reva-projektet.
Foto: Cornelia Nordström

Jonas Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask har väckt stor debatt både i medier och på nätet.

Nu svämmar mikrobloggen Twitter över av svenskarnas egna berättelser om vardagsrasism under hashtaggen #bästabeatrice.

På torsdagsmorgonen svarade justitieminister Beatrice Ask på författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev om det kritiserade Reva-projektet.

Sedan Jonas Hassen publicerades i DN i tisdags har uppropet #bästabeatrice fått stort genomslag på Twitter. I uppropet diskuteras delar svenskar med sig av sina erfarenheter av den vardagsrasism de upplever i Sverige.

Bland annat skriver Atefeh Sebdani om hur hennes lillebror diskriminerades i skolan:

"#BästaBeatrice Min lillebror vägrades MVG i svenska då "en invandrare kan inte vara så bra på svenska".

Ytterligare en av de som twittrat kring vardagsrasismen i Sverige är programledaren Gina Dirawi:

"Farsan till Gina 9 år: "Gina,så länge du ser ut som du gör&har din bakgrund så måste du jobba trippelt så hårt". Han hade rätt #BästaBeatrice", skriver hon på Twitter.

"Utbytesstudentkort har aldrig funkat särskilt bra"

Operasångerskan Malena Ernman kritiserar också hur Beatrice Ask i en DN-artikel förklarar att hon har sett rasism på nära håll efter att ha bott som utbytesstudent i USA på 70-talet.

"Många har prövat att spela ut Utbytesstudent-kortet. Det har aldrig funkat särskilt bra.... #BästaBeatrice".

"Jag var utbytesstudent i USA på 70-talet och bodde hos en svart familj i ett svart område. Jag gick i en skola där 70 procent var svarta. Alltså har jag bilden ganska klar för mig hur det kan vara och jag har ett engagemang för hur man blir bemött", säger Ask till DN.

Följer ett regelverk

Jonas Hassen Khemiris artikel skrevs som ett inlägg i Reva-debatten, som Ask har kritiserats för att inte ha tagit tillräckligt stor del i.

– Vi har ett regelverk … på något sätt måste man ta reda på och avvisa dem som inte följer domstolsbeslut. Då måste man finna metoder. Om någon är misstänkt för något annat kan man undersöka även detta, sade Ask SVT:s "Gomorron Sverige" på torsdagen.

Vilket av de sociala medierna är din favorit?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.