Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu stoppas flygen

Flygtrafiken i Sverige står helt stilla.
Foto: Flightradar24.com, Scanpix

Klockan 18 stängdes större delen av Sveriges luftrum. En av de drabbade är June Lin, 29, som på torsdagen skulle flyga hem till Taiwan. 

- Det är hemskt. Jag har ingen aning om hur jag ska ta mig hem, säger hon.

Flygtrafiken i norra Europa har lamslagits på grund av vulkanaskan och sammanlagt beräknas 3 000 flighter ställas in. Vid 18 stängde Sverige delar av sitt luftrum och klockan 20 stängs det helt.

 Enligt uppgifter till TV4 kommer Arlanda att hålla stängt för flygtrafik hela fredagen.

 50 000 svenska resenärer kommer att drabbas av flygkaoset vilket beräknas kosta flygbolagen mångmiljonbelopp.

Oklart när det öppnas

 Det är fortfarande oklart när luftrummet kan öppnas och flygtrafiken komma igång igen, säger LFV:s informationschef Jan Lindqvist.

 - Vi vet inte. Vi räknar med att det under morgondagen (fredag) inte kommer att flyga några plan i norra Europa, det är så det ser ut just nu. Om det kommer igång på lördag eller söndag kan vi inte svara på just nu. Det beror på hur mycket mer aska som fylls på från den här vulkanen.

 Enligt Lindqvist har Arlanda flygplats aldrig tidigare drabbats av ett likande stopp.

 - Nej, flygplatsen togs i drift i januari 1960 och invigdes den 1 april 1962 och har aldrig varit stängd sedan dess. Så det är första gången vi har en så här kraftig trafikpåverkan.

Researrangörer

 De stora researrangörerna hade ännu torsdag kväll inte ställt in några avgångar inför fredagen, men Ving har senarelagt två flighter från Arlanda och Göteborg. De skulle egentligen ha gått på fredagsmorgonen, men om planen lyfter blir det tidigast klockan 16. Även Fritidsresor har två avgångar som kommer att bli kraftigt försenade.

 Resebolagen kontaktar de resenärer som berörs av eventuella förändringar i avgångarna, skriver TT.

"Det är hemskt"

 En av de drabbade är June Lin, 29, som på torsdagen skulle flyga hem till Taiwan. Tillsammans med sin familj befann hon sig på torsdagskvällen på Arlanda där hon förgäves väntade på besked från flygbolaget.

 - Det är hemskt. Jag har suttit sen i eftermiddags, och jag har ingen aning om hur jag ska ta mig hem, säger hon.

FAKTA

Flygkaosläget
Omkring en fjärdedel av all flygtrafik i Europa – normalt 28 000 avgångar – ställdes in på torsdagen, enligt samordningsmyndigheten Eurocontrol. Under fredagen räknar Eurocontrol med att hälften av alla avgångar mellan Europa och USA ställs in.
Läget sent torsdag kväll:
Norge: Nåddes av vulkanaskan först, i onsdags, och har ställt in allt flyg.
Sverige: All flygtrafik – civil och militär – inställd, från sena torsdagskvällen även till och från Gotland.
Danmark: Luftrummet stängt. Gäster uteblev från drottning Margrethes 70-årsfirande.
Finland: Trafiken inställd åtminstone till klockan 15 fredag. Helsingfors-Vanda stängdes sent torsdag kväll.
Ryssland: Flyget stoppat i nordväst. Inställt besök av premiärminister Vladimir Putin.
Storbritannien: Luftrummet helt stängt. Heathrow hade under dagen tvingats ställa in 840 av 1 250 avgångar, vilket i förlängningen ska ha fått konsekvenser för 180 000 passagerare. Stängning av Gatwick, Stansted och Glasgow beräknas ha drabbat 120 000 resenärer.
Irland: Luftrummet stängt mot Europa, inte över Atlanten. Ingen Ryanair-trafik till och från Brittiska öarna, Norden och Belgien före fredag klockan 12.
Tyskland: Flygplatser i Berlin och Hamburg stängdes. Besked inför fredagen saknades ännu sent på kvällen.
Polen: Flygstopp infördes sent på torsdagskvällen i norra Polen.
Nederländerna: Luftrummet helt stängt.
Belgien: Luftrummet stängt åtminstone till fredag kväll.
Frankrike: Allt trafik till och från Paris storflygplatser och andra flygplatser i norr inställd åtminstone till fredagsmorgonen. Air France har ställt in alla Parisavgångar fredag morgon.
Spanien: 466 inställda flyg till och från norra och västra Europa.
Island: Flygplatserna öppna.

Källor: Luftfartsmyndigheter, flygbolag och nyhetsmedier i Europa. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.