Elisabeth Neumann, 25, från Berga är reda för dagens utmaning. " Bara att gå in i Ironbubblan och ladda ordentligt":Elisabeth Neumann, 25, från Berga är reda för dagens utmaning. " Bara att gå in i Ironbubblan och ladda ordentligt":
Elisabeth Neumann, 25, från Berga är reda för dagens utmaning. " Bara att gå in i Ironbubblan och ladda ordentligt":
Leo 4,5 år gammal var en av de 500 ungar som genomförde Ironkids. Foto: PrivatLeo 4,5 år gammal var en av de 500 ungar som genomförde Ironkids. Foto: Privat
Leo 4,5 år gammal var en av de 500 ungar som genomförde Ironkids. Foto: Privat
Simmarlegendaren Emma Igelström är en av dem som som deltar i Ironmantävlingen i dag. Foto: Ola ÅkebornSimmarlegendaren Emma Igelström är en av dem som som deltar i Ironmantävlingen i dag. Foto: Ola Åkeborn
Simmarlegendaren Emma Igelström är en av dem som som deltar i Ironmantävlingen i dag. Foto: Ola Åkeborn
Helena Nimbratt tänker "bara njuda av flow och fart" under Ironman. Foto: PrivatHelena Nimbratt tänker "bara njuda av flow och fart" under Ironman. Foto: Privat
Helena Nimbratt tänker "bara njuda av flow och fart" under Ironman. Foto: Privat

Nu startar tävlingen Ironman – på riktigt

Publicerad

2200 på startlinjen och kanske 50 000 i publiken. Dagens Ironman i Kalmar har goda förutsättningar att bli en ny folkfest.

Redan smygstarten Ironkids blev en succé.

– Det var en av de största dagarna i hans liv, säger Emmelie Forsberg, mamma till Leo 4,5 år som var en av deltagarna.

500 barn, snudd på lika många tjejer som killar, ställde upp i fredagens Ironkids i upptakten till dagens Ironmantävling i Kalmar.

Ungar i åldrarna 3-10 år sprang ett lopp på mellan 500 och 1500 meter (beroende på ålder). Cykel och simning ingår däremot inte i Ironkids.

En som satsade järnet var Leo, 4,5 år. Han älskar Ironman, berättar mamma Emmelie Forsberg, och lärde sig cykla utan stödhjul förra sommaren och har riktigt tempostyre på cykeln i dag.

I sommar har han lärt sig simma också och är ute och tränar triatlon varenda dag.

– Den här dagen var en av de största i hans liv när han fick gå i mål i samma målgång som riktiga Ironman, säger Emmelie Forsberg efter barnloppet.

Under lördagen är det dags för de vuxna att avverka drygt 22,5 mil i vattnet, på cykel och längs löparbanan.

Bra förutsättningar

Det lär krävas järnfysik, men de yttre förutsättningarna ser bra ut, enligt Ironmans kommunikationschef Marcus Larsson.

– 19 grader i luften och 18,4 i vattnet, det är varken för varmt eller för kallt. Precis som deltagarna vill ha det. Ska inte vara risk för vind och höga vågor heller, säger han.

17 procent av deltagarna är kvinnor, bland dem segertippade stjärnorna Kristin Möller och Lucie Zelenkova, från Tyskland respektive Tjeckien.

Även svenska simmarlegendaren Emma Igelström är med.

Och rullstolsburne Aron Andersson som lär blir en stor publikfavorit.

– Han gör en maraton på två timmar, så där går det undan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag