Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu står det nya slaget om Salomonöarna

En grupp invånare på ön Tulagi. Ett kineiskt företag vill leasa hela ön.Foto: LEON SCHADEBERG / REX SHUTTERSTOCK/IBL
Amerikanska marinkårssoldater landstiger på ön Guadalcanal 1942.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Många av invånarna på Tugali är skeptiska till planerna att hyra ut ön till kinesiska intressen.Foto: LEON SCHADEBERG / REX SHUTTERSTOCK/IBL

Kalla det slaget om Salomonöarna del två.

Japanerna kom till Guadalcanal och Tulagi med vapen och våld.

Kineserna kommer med plånboken och leasingkontrakt.

Salomonöarna är på väg att hyra ut hela ön Tulagi till ett kinesiskt storföretag.

Det är historisk mark. Det var här ett av de avgörande slagen i Stilla havsområdet under andra världskriget ägde rum, slaget om Guadalcanal. En vändpunkt i USA:s krig mot Japan.

Japanska soldater anlände dit och till grannön Tulagi i maj 1942, ett halvår efter Japans attack mot Pearl Harbor och offensiven i Sydostasien. 

Amerikanska marinkårssoldater landsteg i augusti 1942 och striderna på Guadalcanal skulle rasa ända fram till februari 1943. Tulagi – en betydligt mindre ö erövrades på bara några dagar av amerikanerna. De 900 japanerna på Tulagi slogs så gott som till sista man.

Japanska krigsfångar på Guadalcanal under andra världskriget. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Kina har sedan flera år börjat intressera sig mer och mer

USA har behållit banden till Salomonöarna. Det är en viktig anledning till att Salomonöarna varit en av få nationer som erkänt och haft diplomatiska relationer med Taiwan i stället för med Kina.

Men Kina har sedan flera år börjat intressera sig mer och mer även för de små örepublikerna i södra Stilla havet. Och i september vann Peking en stor seger.

Salomonöarna - det bor cirka 600 000 på ögruppen - beslutade sig för att bryta med Taiwan och i stället upprätta diplomatiska förbindelser med Kina. Det finns nu bara 16 länder som har relationer med Taiwan.

http://datawrapper.dwcdn.net/6r7SX/2/

75 års exklusiva utvecklingsrättigheter på hela ön

Men Kina har större ambitioner än så med Salomonöarna. Flera medier - bland annat New York Times - har sett kopior på den uppgörelse som den lokale provinsguvernören på Tulagi slutit med kinesiska China Sam Enterprise Group, ett statligt storföretag som grundades 1985.

China Sam - som företaget ofta kallas - får, enligt New York Times, under 75 år exklusiva utvecklingsrättigheter på hela ön. Japanerna kom med vapen i hand, Kina gör det fredligare.

Där planeras infrastrukturprojekt som kan ha både civila och militära ändamål, enligt New York Times. Tulagi spelade en viktig roll för både japanerna och de allierade under andra världskriget, med bland annat djuphavshamn.

– Geografin visar att detta är ett bra läge, säger Anne-Marie Brady, Kina-expert vid University of Canterbury i Nya Zeeland.

– Kina expanderar sina militära tillgångar i södra Stilla havet och söker efter hamnar och flygfält, precis som andra växande stormakter före dem.

Kontraktet som New York Times läst innehåller bland annat skrivningar om utbyggnad av den befintliga flygplatsen. Den här typen av kinesiska pengar har varit välkomna på många håll i världen, inte minst Afrika.

Kina satsar också mångmiljarder i sitt globala infrastrukturprojekt, det som kallas ”Ett bälte, en väg” och som ibland beskrivs som ett återupprättande den gamla sidenvägen mellan Ostasien och Europa. Men ambitionen är större än så och omfattar projekt lite här och var i världen.

Men det har också sina risker för dem som deltar. På Sri Lanka har ett kinesiskt företag tagit över kontrollen över en nybyggd hamn sedan Sri Lanka inte klarat av att betala de kinesiska lånen. Kina har nu i praktiken i 99 år framåt kontrollen över en stor hamn i Hambantota.

Salomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare (höger) tillsammans med KInas premiärminister Li Keqiang under ett besök i Peking. Salomonöarna har brutit med Taiwan och etablerat diplomatiska relationer med Kina. Foto: PANG XINGLEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Fiskaren Toata Molea: ”De äger allt”

Det ökade kinesiska intresset för smånationerna i södra Stilla havet orsakar förstås en del oro i USA, det land som sedan andra världskriget varit den dominerande nationen i området.

Kina växer också som militärmakt och har bland annat byggt konstgjorda öar i sydkinesiska sjön i vatten som Kina. Flera av öarna har förvandlats till militärbaser.

Det är på Guadalcanal som Salomonöarnas huvudstad ligger och även där finns många kinesiska projekt och en växande grupp invandrare av kinesiskt ursprung.

– De äger allt, säger fiskaren Toata Molea till New York Times. Min fruktan är att om tio år så kommer allt att ha tagits över av kineserna.

Det är precis vad flera av invånarna på Tulagi fruktar ska hända redan nu. Nyheten om de hemliga förhandlingarna har inte tagits väl emot av personer som Michael Salini, en 46-årig affärsman som leder en protestinsamling mot leasingplanerna.

– De kan ju inte komma hit och leasa en hel ö, säger han till New York Times.

– Alla är rädda för möjligheten att Kina förvandlar ön till en militärbas. Det är vad som verkligen skrämmer, varför skulle kineserna annars vilja leasa hela ön. 

Ön Tugali var huvudort för de allierade under andra världskriget efter slaget om Guadalcanal. Nu vill ett kinesiskt storföretag hyra hela.Foto: LEON SCHADEBERG / REX SHUTTERSTOCK/IBL

Kinesiska pengar har ofta tagits väl emot av politiker på andra håll

Nyheten om leasingkontraktet har fått stor uppmärksamhet lokalt och provinsguvernören som skrev på uppgörelsen, Stanley Maniteva, menar nu att allt inte är helt avgjort än.

Men kinesiska pengar har ofta tagits väl emot av politiker på andra håll, inte minst i Afrika där kineserna satsar pengar på exempelvis vägbyggen utan att komma med en massa motkrav om att respektera mänskliga rättigheter, etcetera.

På Salomonöarna var det amerikanska soldater som byggde många av vägarna och broarna. Så mycket har inte hänt sedan dess.

Så det finns också affärsmän som ser fram emot kinesiskt kapital och satsningar.

– Faktum är att Salomonöarna kommer att få se infrastrukturprojekt från Kina och när de ser att saker och ting händer så kommer de att säga: ”Wow, detta är vad vi väntat på”, säger Phillip Tagini, före detta rådgivare till Salomonöarnas premiärminister.

Den kinesiska metoden är hur som helst ett smartare sätt att få sin vilja fram än  japanska bajonetter och banzai-rop.

Läs fler artiklar av Mats Larsson här

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.