Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu stängs observatoriet

Ingemar Ewalds är ordförande i den ideella föreningen som driver observatoriet. Han vet inte till vem han ska vända sig med de ekonomiska problemen.
SLOTTSSKOGEN. Vilken myndighet ska rädda observatoriet i Slottsskogen? I morgon stängs det.
Föreningen Slottsskogsobservatoriets vänner kämpar för att det ska drivas vidare. Men:
- Vi vet inte vem vi ska prata med, säger ordförande Ingemar Ewalds.

FAKTA

Folkobservatorium - till för allmänheten
Observatoriet är Västra Götalands enda folkobservatorium.
Syftet är att allmänheten och inte minst skolklasser ska kunna studera stjärnhimlen och astronomi.

Det första observatoriet byggdes 1929, men ersattes 1985 av det nuvarande.

Sedan 1993 drivs det av Slottsskogsobservatoriets vänner (tidigare Föreningen för folkobservatorium i Göteborg).

Tidigare har media rapporterat att problemet är att det saknas 40 000 kronor om året till uppvärmning och drift. - Det är det minsta av problemen, säger Ingemar Ewalds. Värre är ett luddigt huvudmannaskap, att finansieringen av föreståndarens halvtidstjänst försvinner till sommaren och att byggnaden förstörs av klotter och vandalisering. - Vi trodde att vi sorterade under regionen. Men de säger att uppgörelsen bara innebär att de ska betala hyran. Resten ska kommunen och föreningen stå för, säger Ewalds. - Vi trodde att Botaniska skulle vara någon slags mellanhand mellan oss och regionen, men så är det tydligen inte.

Slutar betala i sommar

I dag betalas föreståndarens halvtidstjänst av Torslanda stadsdelsnämnd, något som förklaras av att han tidigare var lärare i Torslanda, och sedan har haft kvar anställningen där. - Men vid halvårsskiftet vill Torslanda inte betala längre, eftersom de ju inte har med observatoriet att göra, säger Ewalds. Så frågan är vem som då ska betala? - Vi har haft en brevväxling med en del folk på kommunen, men de har i stort sett bara sagt "det här är inte vårt bord, vänd er någon annanstans". Men vem ska vi vända oss till? - Tidigare sorterade vi under Naturhistoriska, det var en mer naturlig lösning. Det mest logiska skulle vara att vi fanns under någon skolmyndighet, det är ju de som kommer hit mest. Ett annat stort problem är klottret och skadegörelsen. - Klottrarna har utsett det här till ett revir som de ska hålla. Och de klättrar upp på taket också och klottrar och vandaliserar. - Vi vill bygga om så att det blir säkrare och inte så lättillgängligt. Men - vem ska betala?

Vill titta genom molnen

Skadegörelsen hindrar också observatoriet från att förnya sig. Den här vintern har nästan förstörts helt av det molniga vädret. En lösning är så kallad radioastronomi, en metod för att i princip se "genom molnen". - Men då behöver vi en antenn på taket, och den hade inte fått sitta kvar länge, säger Ewalds. - Som det är nu måste vi ta en paus för att reda upp allting. Vi vill sitta ner och prata med regionen, kommunen, Torslanda stadsdelsnämnd, Higab (som äger byggnaden), polisen och vaktbolag och veta vem som ska göra vad. Tills dess håller observatoriet alltså stängt. I morgon är sista chansen - för alltid? - att se stjärnorna från observatoriet i Slottsskogen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!