Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu spräcker vännen Petterssons alibi

Krossat alibi. Här i Pettessons lägenhet i rotebro tillbringade vännen mordnatten.
BOLLNÄS. Christer Petterssons alibi för mordnatten har krossats.
En 50-årig man som skyddat honom inför polisen erkänner nu att han ljugit för Palmeutredarna i flera förhör.
Det mesta jag sa var rappakalja, säger vittnet till Expressen.
Polisen vädjade så sent som för fyra år sedan till 50-åringen att han skulle berätta sanningen. Han vägrade och gav bara undanglidande svar. Nu efter Christer Petterssons död erkänner han för Expressen att han ljugit och lämnat falska uppgifter till Palmeutredningen.

Upprörd, arg och rädd

– Det mesta jag sade till polisen var rappakalja, åtminstone 70–80 procent, säger han. Han var upprörd, arg och rädd när Expressen träffade honom i går. Det är tydligt att Christer Petterssons hastiga död påverkat honom. 50-åringen lever mycket isolerat. Hans dörr har flera lås. Persiennerna är ständigt neddragna. 50-åringen är sjukpensionär sedan mitten av 80-talet och har många år av hårt knarkmissbruk bakom sig. Förr var han och Christer Pettersson vänner, men de skildes åt som bittra fiender. 50-åringen var efter det rädd för Christer Pettersson.

Vännerna blev osams

50-åringen tillbringade mordnatten i Christer Petterssons lägenhet i Rotebro. Det gör honom till en nyckelperson. Det är bland annat hans vittnesuppgifter om när Christer Pettersson kom hem den natten som försvårat mordutredningen. – Vi har länge misstänkt att han ljugit men har inte lyckats komma åt honom, säger en poliskälla. Sista spåret. Bakom persienner i Bollnäs gömmer sig vittnet. I november 1986 påstod 50-åringen att Christer Pettersson kom hem vid ett-tiden på natten. Det skulle i så fall knäcka Petterssons alibi för mordnatten. Christer Pettersson, som själv hävdade att han kom hem vid midnatt, agerade snabbt när han fick klart för sig vad 50-åringen sagt. Han tog upp saken med 50-åringen. De två vännerna blev osams. Christer Pettersson var arg på 50-åringen för vad han berättat för polisen.

Rädd för Pettersson

– Efter hand som 50-åringen förstod att hans vittnesmål inte var bra för Christer Pettersson ändrade han sig och lämnade nya tidsuppgifter som var mer gynnsamma för Christer Pettersson, uppger en poliskälla. Polisen misstänkte tidigt att det kan ha varit rädslan för Christer Pettersson som fick 50-åringen att ändra sitt vittnesmål och har frågat honom om den saken. 50-åringen har varje gång förnekat att det skulle vara så. Nu säger han ett det fanns ett helt annat skäl till att han berättade "rappakalja" för Palmeutredarna: – Jag gick ju på pulver och ville bara komma ifrån dem, säger 50-åringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.