Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu söker de asyl i Sverige

Gömmer sig här. Saddam hälsar på en toppgeneral, som nu söker asyl i Sverige. Jag har sett hur tusentals människor avrättades, säger generalen som kallar sig Abou Haiel. Flera av de tio generaler som flytt hit misstänks för brott mot mänskligheten.
Ett tiotal av Saddams generaler söker asyl i Sverige. Många av dem är misstänkta krigsförbrytare.
- Det är generaler både från armén och underrättelsetjänsten, säger Hans Ölvebro på rikskriminalpolisen i Stockholm.
En rättsprocess har redan startats mot en av generalerna. Abou Haiel, 65, vågar inte använda sitt riktiga namn. Han är en av fler än tio generaler från Saddam Husseins armé, som nu söker asyl i Sverige. I Irak var Abou en toppgeneral i armén och arbetade för den militära underrättelsetjänsten i över 40 år. Efter regimens fall hade Abou Haiel två val: - Dö eller lämna landet, säger han till Expressen.

Betalade 10 000 dollar

Abou Haiel flydde till Sverige för tio månader sedan. Han betalade 10 000 dollar till människosmugglare som hjälpte honom hit. De flesta generaler som söker asyl i Sverige är misstänkta för brott mot mänskligheten. - Jag har sett hur tusentals människor avrättades i Irak men aldrig deltagit själv i det, uppger Abou Haiel.

10-tal anmälningar

Hans Ölvebro, chef för folkrätts- och krigsbrottskommissionen vid rikskriminalpolisen i Stockholm bekräftar att fler än tio generaler från Saddams armé finns i Sverige och är misstänkta krigsförbrytare. - Hittills har det kommit in ett 10-tal anmälningar, säger Ölvebro. En rättsprocess är redan i gång i Växjö mot en av irakierna. - Mannen är misstänkt för grov misshandel och medhjälp till mord, säger åklagare Magnus Elving vid den internationella åklagarkammaren i Linköping.