Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu smäller köldsmockan till – kan bli ny supervinter

Årets vinter spås bli kallare än vanligt.
Foto: JAMES GOURLEY / REX/IBL
Redan på måndag slår kylan till och senare i veckan rasar temperaturerna ner under nollan.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Nu är det slut på höstvärmen.

Årets vinter spås bli kallare än vanligt och redan framåt veckan väntas det bli avsevärt kallare i hela landet, med risk för halka och snö.

– Man ska nog gå upp en tjockstorlek i jackan fram till nästa vecka, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

November har varit en märkbart varm månad – fram tills nu. Redan på måndag slår kylan till och senare i veckan rasar temperaturerna ner under nollan.

 – Tittar vi en bit in i veckan handlar det om minusgrader i stora delar av Norrland, även mitt på dagen. I Götaland och Svealand hamnar man på mellan noll till fem plusgrader, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Blickar man tretton dagar framåt är det tydligt att hösten lider mot sitt slut. Det dags att plocka fram vinterjackan och se till att bilen har vinterdäck.

– I söder kommer man nog se flera dagar nu där man pendlar runt nollan, vilket också blir förrädiskt på vägarna. Det ska förvisso vara torrt, men kan ändå bli en del frost, säger Lasse Rydqvist.

Kyliga vindar drar in från öst och kan medföra en hel del snö i östra Sverige. Men hur mycket snö det blir är svårt att säga i nuläget.

– Eftersom det är snöbyar är det svårt att säga. Men det ser inte ut att bli några rejäla snöfall. 

”Man ska nog gå upp en tjockstorlek i jackan fram till nästa vecka” säger meteorologen Lasse Rydqvist.
Foto: SVT / SVT

Stora mängder snö i vinter

Men avsevärt mer snö väntas falla längre fram. 

Enligt det danska väderinstitutet DMI:s 3-månaders prognos blir vintern både kallare och torrare än normalt. Prognosen utgår från ett högtryck med kyla och snö som väntas dra in från Arktis. 

– Jag satsar på att det blir ett par snäpp kallare än normalt. Framförallt i januari och februari, säger meteorologen Martin Lindberg, vid danska väderinstitutet DMI.

Hur våra kalla våra vinterdagar blir påverkas främst av den så kallade polarvirveln. Det är ett lågtrycksområde som ligger ovanför Arktis uppe i stratosfären på 25-30 kilometers höjd. 

– Så länge virveln är intakt så fortsätter det relativt milda vädret hos oss. Om den deformeras blir det periodvis kallare och skulle den gå sönder helt, alltså splittas upp, så kan vi få en långvarig kyla, flera månader med kallt väder, förklarar Martin Lindberg.

Hur våra kalla våra vinterdagar blir påverkas främst av den så kallade polarvirveln.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Kan bli en riktigt, riktigt kall vinter

Att polarvirveln går sönder inträffar några gånger under ett årtionde. Det skedde senast den 10 februari i år – vilket innebar att vi fick två månader av konstant kyla. 

Vid en så kallad "splitt" bildas ett högtryck i Arktis och då tvingas kylan ner till oss i Skandinavien, förklarar Lindberg.

– Och det som händer nu är att vi får en liten splitt i polarvirveln och vi kan få det riktigt kallt i slutet av november. 

Men den stora "splitten" kommer troligtvis senare, tror meteorologen. Början av december blir kall – men temperaturerna väntas vara normala. Däremot kan det bli lite torrare än vanligt. 

– Men under andra halvan av vintern ser det ut som om vi kan få mer varaktig kyla. Januari lutar lite åt det kalla hållet men i början av februari tror jag blir den kallaste tiden, säger Martin Lindberg.

Så blir vädret 13 dagar framåt.
Foto: Väderinstitutet Storm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.