Nu slopar förskolan köttet helt och hållet

Förskolan Gitarren i Umeå slutar nu helt och hållet med kött, rapporterar Folkbladet.
Förskolan ska nu bli helt köttfri.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / TT NYHETSBYRÅN

Förskolan Gitarren i Umeå ska bli helt köttfri, rapporterar Folkbladet.

– Det är en insats för klimatet, säger förskolläraren Markus Sandström till tidningen.

Förskolan Gitarren i Umeå slutar nu helt och hållet med kött, rapporterar Folkbladet. Beslutet följer Skolverkets läroplan för förskolan, skriver tidningen – en del av att jobba med hållbar utveckling.

Det var en av medarbetarna på förskolan som först kom med förslaget, att köttet skulle bytas ut mot en helvegetarisk kost på alla tre avdelningar.

– Ju mer vi funderade på det desto bättre tyckte vi att det verkade. Hållbar utveckling är utgångspunkten och köttet har en stor klimatpåverkan, säger förskolläraren Markus Sandström till Folkbladet.

”Det är en insats för klimatet”

I förra veckan hölls ett föräldramöte där de nya riktlinjerna presenterades. På plats var en dietist, och Markus Sandström berättar för Folkbladet att responsen från föräldrarna var god.

Tidigare har föräldrar behövt ansöka om de vill att barnen ska äta vegetariskt, men blir det lika för alla barn. Fyra dagar i veckan blir det vegetarisk kost – där dock animaliska produkter som mjölk, ost, smör, och ägg serveras. En av dagarna serveras även fisk.

– Det är en insats för klimatet, säger förskolläraren Markus Sandström till Folkbladet.

Tidningen har även pratat med en förälder som menar att de flesta verkar vara positiva till beslutet. Enligt SVT ska en dietist säkerställa att barnen får i sig allt de behöver.

SVT skriver att en testperiod nu inleds, som ska utvärderas efter jul och nyår.”Jävligt gott” - så här lär du dig laga vegetariskt

Den prisade matbloggaren Gustav Johansson om vegomat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.