NU SLIPPER DE VÄNTA. Victorias förlovning gör att Madeleine och Carl Philip äntligen kan börja se fram emot att gifta sig med sina respektive. Foto: Finn Fons/Suvad Mrkonjic
NU SLIPPER DE VÄNTA. Victorias förlovning gör att Madeleine och Carl Philip äntligen kan börja se fram emot att gifta sig med sina respektive. Foto: Finn Fons/Suvad Mrkonjic

Nu slipper syskonen vänta

Publicerad
Uppdaterad
Victorias förlovning med Daniel är glädjebesked för prinsessan Madeleine:
Äntligen kan hon få gifta sig med sin Jonas Bergström. Även Carl Philip kan skrida fram till altaret med Emma Pernald.
Räkna med att Madeleine redan nu planerar för bröllop.
Victorias förlovning och kommande bröllop öppnar upp för syskonen Carl Philip och - framförallt - lillasyster Madeleine.
Hon och sambon Jonas Bergström har varit ett par i snart sju år. Även de drömmer om en förlovning.
Men fram till i går har det varit en omöjlighet.
Kungen hade aldrig tillåtit Madeleine, som är yngre än Victoria och inte tron-arvinge, skulle skrida först fram till altaret.
Det skulle bryta mot de kungliga reglerna.

Stor frustration

Madeleines frustration över storasysters väntan har stundtals varit stor. Flera gånger har Madeleine ifrågasatt, men insett att allt har hängt på pappa kungen.
När han nu har gett sitt godkännande till Victoria och Daniel är det samma sak som grönt ljus för Madeleine.
Prins Carl Philip har haft ett turbulent förhållande med sin Emma Pernald. De firar i sommar 10 år som ett par och även de kan nu börja planera för sitt bröllop.
Kungen har sedan länge godkänt prinsessan Madeleines pojkvän Jonas Bergström. Kungen känner igen sig själv i Jonas Bergström.
Ute på slottet har det inte varit någon hemlighet att Jonas är kungens stora favorit.

Kan stå brud 2011

Kungens beslut innebär att Madeleine kan stå brud redan 2011. Året efter Victoria och Daniel.
För kungahuset skulle ett bröllop mellan Madeleine och Jonas Bergström inte vara i närheten av Victorias bröllop. I och med att Madeleine inte är tron-arvinge.
Kungligheter från hela världen kommer till Victorias bröllop 2010. Men till Madeleines skulle gästlistan vara väldig nedbantad:
På sin höjd skulle ungdomarna från de nordiska kungahusen finnas på plats.
Då blir även en annan dröm möjlig:
Barn.
Madeleine drömmer - precis som storasyster Victoria - om att skaffa barn.
Efter 2011 kan det vara möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag