Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu slipper Norrköpings hundar gå smutsiga

Åsa Ragnarsson demonstrerar hundtvätten på schäfertiken Tova som verkar njuta av behandlingen.
Foto: Ulf Mossberg

NORRKÖPING. Räddningen för matte och husse med ofta smutsig hund? Eller en plojig grej som snart försvinner från marknaden? Det får tiden utvisa, men nu är den här i alla fall. Automattvätten för hundar.

Utanför en djuraffär på Ingelstad köpcenter i Norrköping står en blank plåtautomat med polettinkast. Och med en blöt hund inuti. 

 – Jag skrattade själv första gången när jag hörde talas om den, säger Åsa Ragnarsson som driver företaget Washlab som ligger bakom Sveriges första automatiska tvätt för hundar.

 Både själva maskinen och själva idén för tankarna osökt till biltvättarna på våra bensinmackar. Det är ingen dum association, menar Åsa Ragnarsson.

 – Företaget som tillverkar den här i England gör biltvättar också. Hundtvätten är ju i mångt och mycket en biltvätt i grunden, säger hon.

Samarbete med mack

 Maskinen i Norrköping är den andra i Sverige. Den första står just vid en bensinmack i Frescati i Stockholm. 

 – Vi för diskussioner med olika bensinbolag om ett samarbete, säger Åsa Ragnarsson.

 Med en hundtvätt på bensinmacken kan husse och matte dela upp sysslorna, menar hon. En tvättar bilen och en tvättar hunden. 

 För hundägaren är nog tvätten både praktiskt och bra. Bara det att man själv slipper baxa hunden ner i badkaret, stå med krökt rygg och bli dyngsur av hundschampo och vatten, gör nog att många hussar och mattar kommer att prova maskinen. Men vad säger hunden?

Gillar pälsfönen

 Schäfertiken Tova som får agera försökshund i tvätten när Norrkoping.expressen.se hälsar på verkar faktiskt gilla tvagningen. 

 – Men mest gillar hon att bli fönad efteråt, säger Tovas matte.

 En kvart i tvätten, som precis som en biltvätt har flera olika program, räcker för att en medelskitig medelstor hund, ska bli ren. 

 Vad tror Åsa Ragnarsson då? Kommer hundtvätten att slå på marknaden, eller är det mest en kul modegrej för dem som ser hunden mest som en acessoar?

 – Hundar kommer alltid att bli smutsiga och jag tror att det framför allt är barnfamiljer med större hundar som kommer att använda den, snarare än modetjejer med chihuahuaor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.