Nu slipper blinde Peter betala avgift för datorn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Bergman är nästan blind och har i ett år tvingats betala tv-avgift för sin dator.
Foto: Emilia Petersson Ellafi

Peter Bergman är nästan blind och använder sin dator för att betala räkningar och kommunicera med vänner.

Trots det har han i ett år tvingats betala tv-avgift.

Men nu slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att han inte längre behöver betala.

– Det är otroligt skönt att slippa betala de här pengarna för ingenting, säger han.

Peter Bergmans syn har försämrats successivt och i dag är han nästintill blind. På grund av den nedsatta synen har han inte haft någon tv de senaste tio åren. Men förra året tog Radiotjänst kontakt med Peter Bergman som bor i Oskarshamn och frågade om han har en dator.

Peter Bergman har så pass mycket ledsyn att om han förstorar upp datorskärmen 14 gånger så kan han se siffrorna när han betalar sina räkningar.

– Jag använder den också till att skicka kortare meddelanden till mina vänner. Men inte på något sätt är datorn en tv för mig. Den är ett hjälpmedel och nu känns det som Radiotjänst vill straffa mig för att jag är handikappad. Datorn är för mig vad en rullstol är för en rörelsehindrad, har Peter Bergman tidigare sagt till Expressen.

"Skönt att slippa betala"

Sedan dess har Peter Bergman betalat tv-avgift. Men nu kan hans sista räkning från Radiotjänst vara betald. Högsta Förvaltningsdomstolen slog i dag fast att en dator med internetuppkoppling inte är någon tv-mottagare.

– Om det är det här som gäller är det otroligt skönt att slippa betala de här pengarna för ingenting. Jag har betala tv-avgift i ett år och jag har inte fått något för det. Blir jag av med den räkningen kommer det att vara julafton för mig.

"Försökte ringa Radiotjänst"

Peter Bergman har till och med försökt göra sig av med datorn för att slippa avgiften.

– Jag försökte ringa till Radiotjänst och sa jag ger bort min dator nu. Men då räckte in det. Då var jag tvingen att skicka ett papper med min uppsägning av mitt bredband. Då var inte datorn något problem, utan tillgången till bredband. Det är otroligt onödiga pengar. Det är ungefär som att få en parkeringsbot i kvartalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.