A-kassa åt alla. "Vi öppnar för att vi ska kunna vidga a-kassan till alla", säger Anders Borg. I dag tillsätter regeringen en utredning för att undersöka möjligheterna till obligatorisk a-kassa. Foto: Roger Vikström
A-kassa åt alla. "Vi öppnar för att vi ska kunna vidga a-kassan till alla", säger Anders Borg. I dag tillsätter regeringen en utredning för att undersöka möjligheterna till obligatorisk a-kassa.  Foto: Roger Vikström

Nu slåss han för a-kassan

Publicerad
Uppdaterad
I dag tillsätter regeringen en utredning som ska undersöka hur man kan införa en obligatorisk a-kassa.
Den tidigare motståndaren Anders Borg är nu betydligt mer positiv.
- Det vore väldigt bra om vi kan få en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, säger finansministern till Expressen.
Alliansen har länge flaggat för att införa en obligatorisk a-kassa. En tidigare utredning har lagt fram ett förslag på hur en sådan skulle kunna se ut. Men Anders Borg var starkt kritisk och finansministerns motstånd landade i att Moderaterna bestämde sig för att inte driva frågan i valrörelsen.
Nu inleds nästa fas. Expressen kan avslöja att regeringen i dag tillsätter en parlamentarisk utredning som ska undersöka möjligheterna att införa en obligatorisk a-kassa.

Billigare lösning

Och nu är Anders Borg betydligt mer positiv.
- Vi öppnar för att vi ska kunna vidga a-kassan till alla, sa han till Expressen sent i går kväll.
Problemet med förra förslaget är enligt Anders Borg att avgiften blev för hög - över 400 kronor i månaden. Nu tror han på en lösning där avgiften är lägre.

"Försvagar facket"

- Nu har vi tittat på möjligheter att få ned de kostnaderna och det finns ett antal vägar att gå.
- Då vore det väldigt bra om vi kan få en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, säger finansministern.
När Mona Sahlin tar del av uppgifterna anklagar hon regeringen för att vilja skrota den svenska modellen.
- Då har vi fått besked av moderaterna vad som väntar. Obligatorisk a-kassa innebär både en skatt på företagare som vill stå utanför och att fackföreningarna försvagas. Det syftar naturligtvis till att få ner lönenivåer och luckra upp tryggheten för alla löntagare. Den svenska modellen ska bort, säger S-ledaren.
Utredningen ska också se över en rad frågor inom sjukförsäkringen och ska redovisas senast den 15 maj 2013.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag