Foto: JOAKIM ÖHMAN
 Foto: JOAKIM ÖHMAN

Nu slår snöovädret till

Publicerad
Uppdaterad
Gävle lamslogs av snömassorna och invånarna isolerades - nu slår snökanonerna åter mot Sverige.
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för ovädret som drog in i natt och väntas hålla i sig flera dagar.
- Det kan bli riktigt besvärligt, säger meteorolog Lisa Frost.
Enligt SMHI får vi räkna med flera decimeter snö och kraftig blåst. Och snöovädret som kom in över Sverige i natt kan innebära fara.
- Viktiga samhällsfunktioner kan påverkas så som elledningar, men framför allt kan det bli besvärligt i trafiken, säger Lisa Frost, på SMHI.

"Vi får snökanoneffekt"

SMHI har utfärdat en klass 2-varning från natten mot tisdagen för hela Kalmar län utom Öland, och för östra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. Varningen innebär att det kan finnas fara för allmänheten och att viktiga samhällsfunktioner kan påverkas.
- Det kan falla två decimeter snö på sina håll, säger Lisa Frost.
Ovädret orsakas av ett djupt lågtryck från Polen som kolliderat med kallare luft från norr.
- Vi får en snökanoneffekt där band av snöbyar kommer att välla in över land.
Snökanoner uppstår när kall luft blåser över det varma havsvattnet. Resultatet blir band av snöbyar som förstärks ytterligare när de når land.
I december 1998 lamslogs Gävle när kraftiga snökanoner vräkte in över staden och isolerade invånarna. På tre dygn föll närmare en och en halv meter snö.
Nu varnar SMHI åter för snökanoner längs ostkusten.
- Lokalt kan snöfallet bli mycket kraftigt, säger Lisa Frost.
Eftersom det samtidigt väntas vindar på upp till 20 meter per sekund finns det stor risk att snön bildar drivor.

Kolla vägläget innan resan

Trafikverket varnade i natt för drivbildning i Götaland och ishalka i östra Svealand.
I Småland stod i går 600 lastbilar, plogbilar, sand- och saltbilar hos Trafikverkets entreprenörer redo.
- Vi har hög beredskap i alla län som berörs av ovädret, säger pressinformatör Monica Näslund.
Hon uppmanar den som ska ut på vägarna i dag att kolla läget på vägarna på Trafikverkets hemsida.
- Situationen förändras snabbt och det är osäkert hur tågen påverkas, den som ska köra bil bör ta det mycket lugnt, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag