Hanna Stjernqvist och systern Annika Stjernqvist ska åka Kortvasan för första gången - och vädret ser ut att skapa fina skidförhållanden. " Det sägs att det ska vara sol och milt. Det blir perfekt", säger Hanna Stjernqvist. Foto: Henrik Hansson
Hanna Stjernqvist och systern Annika Stjernqvist ska åka Kortvasan för första gången - och vädret ser ut att skapa fina skidförhållanden. " Det sägs att det ska vara sol och milt. Det blir perfekt", säger Hanna Stjernqvist. Foto: Henrik Hansson

Nu släpper extremkylan sitt grepp

Publicerad
Uppdaterad
Efter den extrema kylan - nu blir det varmare.
Redan till helgen väntas fint väder i stora delar av landet.
- Det ska bli härligt med plusgrader nu, att få lite vårkänsla, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.
De senaste veckornas iskalla väder är historia - nu väntar sol och värme i nästan hela Sverige. Högtrycket som har legat över landet de senaste veckorna är på väg bort och släpper fram ett mildare lågtryck från Atlanten, som kommer in längs västkusten redan till helgen.
- Imorgon (läs: i dag) blir det fortsatt kallt, men sedan kommer mildare luft, säger Lisa Frost.

Värmen håller i sig

Hela landet förutom delar av norra Norrland kan i helgen ställa in sig på skönt väder med temperaturer runt nollan.
Sedan blir det varmare.
Nästa vecka stiger temperaturerna ett par grader i främst södra Sverige och i Uppland, Västmanland, Stockholm och Sörmland.
I övriga delar av landet stannar temperaturen på noll grader eller strax under.
- Vädret ser ut att vara stabilt och de milda temperaturerna kommer att hålla i sig så långt vi kan se, säger Frost.
Finast väder kan västkusten räkna med nästa vecka, enligt SMHI:s prognos.
- Lokalt kan temperaturen där gå upp till tre eller fyra plusgrader.

Våren sen i Skåne

Men än är det för tidigt att tala om vår - temperaturerna nattetid kommer fortsättningsvis att ligga under nollstrecket.
- Vi får snarare normala temperaturer för årstiden.
Längs den skånska kusten är till och med våren något sen.
- I vanliga fall kommer våren dit i mitten av februari, säger Lisa Frost.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag