Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Nu skiter jag i om någon vet"

Förr la transsexuella Anastasia Michaelsdotter mycket energi och tid på att utåt sett verka tillräckligt kvinnlig. Nu har hon släppt det. "När jag var yngre ville jag vara så kvinnlig som möjligt så att ingen skulle fatta att jag var transsexuell, men nu skiter jag fullständigt i om någon vet det", säger hon. Foto: Anna Hållams

VETLANDA. Anastasia Michaelsdotter, 19, diskriminerades genom hela uppväxten på grund av sin transsexualism.

Som 13-åring övervägde hon att ta sitt liv.

I dag arbetar hon som modell och föreläser om upplevelser av att vara transperson.

Anastasia möter oss på cykel, klädd i leopardmönstrad tröja.

Med sin utstrålning sticker hon ut i Vetlanda, där hon vuxit upp och fortfarande bor. Men hennes relation till småstaden är sårig, det blir tydligt när Anastasia visar oss runt och vi passerar ett kafé. Hon gillar inte de stora fönstren och de dömande blickarna som hon vant sig vid.

Både i offentliga rum och på arbetsplatser upplever hon att människor tittar snett, beter sig lustigt och behandlar henne annorlunda.

– Nyligen var jag ute och åt när unga killar började skrika så det hördes över hela restaurangen: "Han heter Anton! Det är en kille, det är en kille!", berättar hon.

Anastasia minns hur hon redan vid fyra års ålder stod framför spegeln och sa: "Jag är en fin flicka".

Med sin utstrålning sticker Anastasia ut i Vetlanda, där hon vuxit upp och fortfarande bor. Foto: Anna Hallams
Anastasia upplever att människor tittar snett, beter sig lustigt och behandlar henne annorlunda. Foto: Anna Hållams

Osäkerheten över könsidentiteten övergick i obehag under tiden i grundskolan. Det är år hon helst vill glömma. Anastasia berättar att hon ständigt blev kränkt för sin kvinnlighet.

Enligt forskning från RFSL är transpersoner överrepresenterade i självmordsstatistiken. Som 13-åring var Anastasia en av dem som stod framför spegeln med ett rakblad i handen.

Hon berättar om minnen hon inte kan lägga bakom sig, från perioden då hon som 14-åring började få behandlingar som blockerade hennes manliga hormoner. Ett tydligt minne är hur både elever och lärare på skolan vägrade acceptera hennes namn.

"Du heter inte Anastasia, det är något du har hittat på. Det är bara något som du kallas för. Du heter Anton", minns hon en lärare säga efter hon bett honom kalla henne Anastasia.

I de senare skolåren upplevde hon en mer intensiv mobbning från äldre elever, både på skolan och genom internet.

"Du heter inte Anastasia, det är något du har hittat på"

 

Hon minns hur två tjejer i hennes egen ålder skrek: "Det är en kille! Han har en kuk!"

Hon minns också att hon återkommande kallades för "missfoster" och "äcklig".

"Du är så patetisk och äcklig, och jag får bara lust att döda dig när jag ser dig i korridorerna", löd en anonym kommentar på hennes dåvarande blogg.

Vid ett annat tillfälle hotades hon av män i en förbipasserande bil. "Om vi får tag i dig ska vi döda dig. Passa dig, ditt äckel", skrek de efter henne.

Anastasias pappa Michael Edberg, 54, har alltid stöttat henne. I hans pedantiskt städade hem har allt sin plats, till och med kvitton från 2007 ligger prydligt sorterade på en hylla.

När dottern en dag kom gråtandes till honom för att berätta om sin transsexualism log han - allt var fortfarande i sin ordning.

– Det var befriande när hon gick ut. Jag hade märkt hur hon mått innan hon gick ut, så nu kände jag att vi fick en chans att jobba för att hon skulle få må bra i stället, säger Michael.

Var det en självklarhet för dig att stötta Anastasia?

– Det är en dum fråga. Jag är hennes pappa. Det är min skyldighet.

Michael Edberg står upp för sin dotter i ur och skur. Han har flera gånger rasande ringt till skolan och skällt ut lärare när diskrimineringen mot Anastasia inte tagits på allvar.

– All diskriminering är fel, på alla sätt. Och det måste man jobba mot.

I dag arbetar Anastasia Michaelsdotter - under namnet Stasia Michael - som föreläsare och modell. Hon har bland annat pratat på skolan där hon själv gick, där hon berättade om sina upplevelser som transkvinna.

I dag känner hon sig säkrare och starkare än för några år sen. Men hon blir fortfarande utsatt för kränkningar och är påverkad av sin uppväxt.

"All diskriminering är fel, på alla sätt. Och det måste man jobba mot"

 

Skillnaden är att Anastasia i dag vågar säga ifrån. När hon en dag stod framför spegeln insåg hon hur trött hon var på att hata sig själv och bestämde sig för att stå upp för sig själv.

Sedan dess går hon alltid fram till människor som beter sig illa och konfronterar dem.

Foto: Anna Hållams

I höstas lärde Anastasia känna fotografen Jimmy Håkansson. De valde att samarbeta och nyligen ställde han ut sina bilder av Anastasia ut på Fabriken i Stockholm.

När vi träffade henne i samband med utställningen visade Anastasia en helt annan säkerhet än på Vetlandas gator. Här kände hon trygghet och gemenskap.

– Vi tog åtta bilder på mig. Det är bilder som är avslöjande, som visar mitt könsorgan och min kropp. Jag ville göra någonting betydelsefullt och det är viktigare nu än någonsin, säger Anastasia.

Syftet med utställningen var att hedra transpersoner och få bort tabustämpeln som präglar dem och deras kroppar. Teamet bakom utställningen ville öppna dörrar för människors olikheter och få bort fördomar och skam över transsexualism.

– När jag var yngre ville jag vara så kvinnlig som möjligt så att ingen skulle fatta att jag var transsexuell, men nu skiter jag fullständigt i om någon vet det. För så här tänker jag leva, säger Anastasia.

I framtiden vill hon lämna Vetlanda och fortsätta arbeta som föreläsare i Stockholm samt driva företag och organisationer för HBTQ-personers rättigheter. Under 2016 ska hon genomgå operationen som ska ge henne ett kvinnligt könsorgan.

Transperson

Ett paraplybegrepp som omfattar flera grupper av människor. Med transpersoner menas oftast personer som genom sina könsuttryck och/eller könsidentiteter avviker från könsnormen.

Transsexuell

En person som upplever sig tillhöra det motsatta könet och önskar oftast korrigera den felaktiga kropp han/hon har genom hormonbehandling och kirurgi.

Transvestit

En person som känner ett starkt behov av att klä sig i ett annat köns kläder och attribut. I detta ligger en önskan att få uttrycka en del av sin personlighet som inte enbart kan rymmas inom det biologiska könets ramar.

Källa: RFSL

– Jag hoppas att vi ska kunna behandlas och leva som vilka människor som helst, säger hon.

På Wikipedia står Anastasia Michaelsdotters namn listat under "Kända personer från Vetlanda", där hon hyllas som den yngsta transsexuella modellen i Europa (hon började som 14-åring).

Vid hennes namn står även sångerskan Lena Philipsson listad. Två divor som satt Vetlanda på kartan.

 

LÄS OCKSÅ: Ulla Bjune, 102, ger aldrig upp: "Annars blir det bara mannen och mannen."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!