Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu skenar elpriset igen

20 tips: Så sparar du el hemma Visa beskrivning
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fördubblat på fredagen. Och ytterligare en fördubbling på lördagen trots att förbrukningen vanligtvis går ner på helgen.

Elpriset skenar igen när kylan tar greppet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

På lördagen kostar elen strax över två kronor per kWh i hela Sverige. Det kan jämföras med runt 1:17-1:18 kronor/kWh under fredagen. I torsdags var priset nere på 52 öre i hela landet.

Kyligare väder med bara någon enstaka plusgrad längst ner i söder spelar roll. Även norra Europa har nu fått betydligt kallare väder med högre förbrukning som följd.

Visserligen drar ett blåsväder in, men det är på fel ställe. I södra och norra Sverige är vindarna relativt måttliga eller svaga, vilket även gäller Danmark och Tyskland som har många vindkraftverk. Och när elmarknaderna hänger ihop påverkar det elpriset även i Sverige.

Men jämfört med tidigare i höstas när elpriserna tidvis låg ännu mycket högre fanns en tydlig koppling till de då rekordhöga gaspriserna på kontinenten. Nu är gaspriset lägre, annars hade elpriset förmodligen varit ännu högre i dagsläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.