Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu ska Reinfeldt grillas om Nuon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt.
Foto: Jens L'Estrade

Nu ska Fredrik Reinfeldt grillas om förlustaffären Nuon.

Klockan 9 i dag är det dags för statsministerns utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott, KU.

– När jag ringde statsministern meddelade han att han inte hade haft någon information om affären och att den skulle genomföras i förväg, sade finansminister Anders Borg när han frågades ut tidigare i veckan.

Tidigare i april i år inleddes utfrågningarna i KU kring vem i regeringen som visste vad kring Vattenfalls hårt kritiserade köp av holländska Nuon, 2009.

Det var den tidigare styrelseordföranden i Vattenfall som först framträdde i utskottet.

Expressens Lars Lindström skrev då att "inte blev vi klokare av att lyssna på Vattenfalls förre styrelseordförande Lars Westerberg, när han förhördes av konstitutionsutskottet. Han hade tagit på sig uppgiften att skydda statsminister Fredrik Reinfeldt som till varje pris ska hållas utanför".

Skrivits ner till 38 miljarder

Nu är det alltså dags för Reinfeldt att frågas ut, två dagar efter att finansminister Anders Borg uppgav i KU att varken han eller statsministern kände till att klartecken för köpet getts.

KU ställde frågor om hur regeringen samrått både med varandra och med Vattenfall, innan de fick godkänt att genomföra det rekordstora köpet. Ett köp som visade sig vara en stor förlustaffär.

Efter att Vattenfall betalat 89 miljarder netto för Nuon har värdet sedan skrivits ner till 38 miljarder.

– Jag hade ingen kännedom om ställningstagandet och förvärvet förrän det blev offentligt. Och när jag ringde statsministern meddelade han att han inte hade haft någon information om affären och att den skulle genomföras i förväg, sade Anders Borg i KU.

Han hävdade att han och Reinfeldt inte fick besked om att Vattenfall lagt ett bud den 13 februari förrän tio dagar senare, den 23 februari 2009.

I en intervju med Dagens Industri idag får Borg också stöd från tidigare budgetchefen Bo Netz, som uppger att beslutet att ge klartecken aldrig nådde finansministern.

Enligt Anders Borg hade finansdepartementet aldrig godkänt affären - och ingen förfrågan hade inkommit från näringsdepartementet och dåvarande ansvariga ministern Maud Olofsson (C).

– Det är en grundbult i gemensam beredning, sade Borg och menade att det var Olofssons ansvar.

Vägrade komma till KU

Maud Olofsson själv vägrade att komma till KU. Tidigare i år framkom det också att hon hade varnats för att säga nej till Nuonaffären.

Ordföranden Peter Eriksson (MP) uppgav då för TT att han såg det som allvarligt att Olofsson inte kom till utfrågningen - även om det inte finns någon skyldighet för tidigare ministrar att dyka upp.

– Vi beslutade på utskottet att vi ska försöka få Maud Olofsson att ändra sig. Jag har haft ett långt samtal med henne där jag påpekade att det är allvarligt att hon inte vill komma, sa Eriksson till TT.

Fredrik Reinfeldt kommenterade med att säga att han kommer att närvara.

– Jag har som regeringschef det samlade ansvaret att uppträda inför KU och kan svara på alla frågor, sa Fredrik Reinfeldt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.