Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska registret utredas: "Riktigt illa"

4000 romer finns i svenska polisens register, där över 1000 är barn, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

Nu ska registret utredas av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden - som misstänker att det kan bryta mot polisdatalagen.

– Det låter ju riktigt illa, säger Eva Melander Tell, kanslichef.

I natt avslöjade Dagens Nyheter svenska polisens olagliga kartläggning av romer bosatta i Sverige. "Kringresande" kallas mappen som finns hos Skånepolisen, och innehåller 4029 människor - och över 1000 barn.

Under tisdagen inleder säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som verkar under justitiedepartementet, en utredning av uppgifterna.

– Vi ska åka till Malmö i morgon. Vi hade redan en inspektionsresa i ett helt annat ärende inbokat, men då blir det naturligtvis fokus på det här, säger Eva Melander Tell.

I polisdatalagen går bland annat att läsa om behandling av känsliga personuppgifter att en person "får inte behandlas enbart på vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung..."

Det är med utgångspunkt i den som nämndemyndigheten nu inleder sitt granskningsärende.

– Jag vet inte om jag tagit del av allt. Men det låter ju illa, det låter inte som att det är förenligt med polisdatalagen, säger Melander Tell.

Det är första gången nämnden tar del av ett register av detta slag. Tidigare har deras granskningar gällt större, centrala register inom polisen.

– Där har vi kritiserat att man har registrerat romer på ett sätt som har varit fel. Men det har inte varit ett register för romer - det har varit i centrala underrättelseregistret där vi har hittat felaktiga registreringar gällande just romer, säger Eva Melander Tell.

– Jag har inte hört talas om något av det här slaget.

Vad kan följderna komma att bli?

– Det vi kan göra, och är skyldiga att göra, om vi hittar något som är riktigt felaktigt - det är att till exempel anmäla till åklagare om det till och med är brottsligt.

Maria Melander Tell fortsätter med att berätta att man som drabbad kan ta kontakt med säkerhets- och integritetsskyddsnämnden:

– Enskilda som har varit föremål för sådana här registreringar kan också vända sig till oss för att få det kontrollerat. Man kan också vända sig till JK direkt för att få skadestånd om man blivit olagligt registrerad.

Nämnden har i uppdrag att granska ärenden som berör känsliga personuppgifter. Men även datainspektionen kan komma att göra en egen utredning.

– Det kan bli så att vi inleder det framöver beroende på hur ärendet utvecklar sig. Man kan säga generellt att vi ser mycket allvarligt på den här typen av personuppgiftsbehandling och vi tar det här på största allvar, säger Cecilia Bergman, jurist på datainspektionen.

Polisdatalagen är inte den enda bestämmelse som registret över romer kan komma att bryta mot.

– Sedan finns det naturligtvis grundlagsbestämmelser som måste uppfyllas. Det finns en katalog med fri- och rättigheter i både Europakonventionen och Regeringsformen som man har i ryggen att de inte ska överträdas, säger Eva Melander Tell.

Hon tror att de kan ge besked efter granskningen någon gång i oktober eller november.

Folkrättsexperten Mark Klamberg, lektor vid Uppsala universitet menar att registret är en skandal:

– Sedan får man se hur stort det är. Nu är det viktigt att polisen ger svar på frågan om vem som är ansvarig, säger han.

– Man ska inte registrera människor baserat på etnicitet. Det är en viktig princip i en demokrati, så enkelt är det. Att personer som inte är misstänkta för brott hamnar i ett register på grund av sin etnicitet - det är inte tillåtet.

Han hoppas på en extern utredning.

– Jag förutsätter att man utreder det här inom polisen och jag anser också att det krävs en utredning av någon utomstående. Det är så pass allvarligt, säger han.

I Expressens tv-sändning berättade Klamberg att han menar att man bryter mot polisdatalagen. Att registrera en person enbart på grund av etnicitet är inte förenligt med den.

– Syftet men den här typen av lagstiftning handlar dels om att skydda etniska minoriteter - man ska inte omfattas av den typen av övervakning helt enkelt, säger han innan sändning.

Nyheten om polisens register förvånar honom.

– Jag hade trott att de här frågorna var så pass diskuterade i Sverige att det här är otänkbart, säger Mark Klamberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.