Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska orsaken till tågkaoset utredas

Foto: Izabelle Nordfjell

Trots löften om god beredskap så har vintern inletts med stora problem i tågtrafiken.

Att skylla SJ:s bristande punktlighet på enbart vädret räcker inte. Det anser Riksrevisionen som nu ska granska de verkliga orsakerna till förseningarna, skriver Dagens Nyheter.

SJ och Trafikverket talade inför vintern om förstärkta resurser och ett väloljat maskineri. Trots det ställde SJ i veckan in nästan 200 avgångar för att förbereda tågen inför julhelgens resor.

Nu säger Riksrevisionens revisionsdirektör, Monica Rupprecht Hjort, till DN att inställda avgångar kan bero på andra saker än vädret.

– Stora brister i punktlighet, restider och antal inställda tåg kan vara tecken på dålig statlig styrning, säger hon.

Riksrevisionens uppgift är att syna hur effektivt statliga myndigheter använder skattebetalarnas pengar. De konstaterar också att SJ:s förseningar och trafikstörningar slår mot Sveriges möjligheter att växa som nation.

Ganomlysningen av tågtrafiken ska vara klar under hösten 2013.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.