Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu ska myndigheterna redovisa sina utgifter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lööfs möte med myndighetscheferna är nu över. Statssekreteraren Håkan Ekengren sammanfattade vad näringsdepartementet har sagt till generaldirektörerna: ”Vi har sagt: se till att ni har riktlinjer, se till att ni tillämpar dem på ett bra sätt."
Foto: Anna-Karin Nilsson

På tisdagsförmiddagen kallade näringsminister Annie Lööf generaldirektörerna till ett internt möte med anledning av skandalen kring Tillväxtverket.

Syftet var att få höra hur de hanterar representation.

Efter sammanträdet sammanfattade Håkan Ekengren, statssekreterare näringsdepartementet, mötet:

– Vi har sagt: se till att ni har riktlinjer, se till att ni tillämpar dem på ett bra sätt. Se till att ni har ett kontrollsystem som gör att ni använder skattebetalarnas pengar på ett måttfullt sätt.

På tisdagsmorgonen höll Annie Lööf ett internt möte på näringsdepartementet med samtliga generaldirektörer som ligger under näringsdepartementet.

Detta med anledning av den senaste tidens avslöjande om Tillväxtverkets dyra representationsnotor.

– Det har varit ett bra konstruktivt möte där vi haft en bra och tydlig dialog kring våra förväntningar på hur myndigheterna ska fungera, säger Håkan Ekengren, statssekreterare näringsdepartementet, till Expressen.se.

– Vi har sagt: se till att ni har riktlinjer, se till att ni tillämpar dem på ett bra sätt. Se till att ni har ett kontrollsystem som gör att ni använder skattebetalarnas pengar på ett måttfullt sätt. Det är jätteviktigt.

Kommer redovisa i framtiden

Ekengren berättar att de inte har begärt in någon redovisning.

– Det har gått så kort tid ännu sedan diskussionerna förekommit.

Näringsdepartementet kommer dock att följa upp det på två sätt: Det ena är vid deras generaldirektörsmöten som sker två till tre gånger per år, där nästa möte kommer att hållas i början på hösten. Det andra är att departementet även kommer att följa upp det genom den myndighetsdialog som sker regelbundet med de olika myndigheterna.

– Vi kommer ha en separat punkt som heter extern/intern representation och begära en redogörelse för hur man hanterar det på ett bra och vettigt sätt, säger Håkan Ekengren.

Behövde de inte redovisa alls tidigare?

– Inte så explicit uttalat att vi har begärt in redovisning kring intern/extern representation. Men nu begär vi att de ska göra det. Framför allt vill vi ha en kontroll på att de har bra riktlinjer, tillämpar dem på ett bra sätt och ser till att det finns en kontrollfunktion i det, och det ska vara under rubriken måttfullhet.

Inte mer tydligt?

– Jag tycker att det är tillräckligt tydligt, för de här generaldirektörerna är väldigt förståndiga människor och har fått en väldigt tydlig förståelse för det här. De företräder skattebetalarna lika mycket som jag gör det.

Det har väl varit tanken tidigare också? Måttfullheten har väl inte riktigt fungerat då?

– Nej, ibland är det saker som inte fungerar och då måste man agera. Och ibland kan det säkert ske misstag och då får man lära sig av det och gå vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.