Nu ska fransmännen bli trevligare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: RATP

Fransmän och i synnerhet Parisbor har ett rykte över sig av att vara rätt oförskämda.

När du hoppar på tunnelbanan eller letar efter en sittplats på bussen kan du lätt mötas av ett otrevligt bemötande - men nu ska det bli ändring på det.

Fransmännen har nämligen erkänt att de oförskämda, och de ska bättra sig, rapporterar Sky News.

Det är det franska transportförtaget RATP som gjort undersökningen där 97 procent har röstat för att de sett ett oförskämt beteende på tunnelbanor och bussar.

Länge har det talats om att fransmän, speciellt Parisborna, kan vara rätt så otrevliga. Och nu för första gången, visar undersökningen att fransmännen faktiskt erkänner, de är oförskämda skriver Sky News.

Men en kampanj som RATP har gjort ska hjälpa landsmännen att bli trevligare, bland annat för att inte skrämma i väg för många turister.

Pendlare som tränger sig

Tre olika uppföranden kom i topp i undersökningen gällande vad fransmännen själva tycker är mest oförskämt. Det handlar om pendlare som pratar extremt högljutt i mobiltelefonen, pendlare som går på bussar och tunnelbanor innan de andra har klivit av och generell brist på respekt.

Som otrevliga djur

RATP:s kampanj går ut på att de gjort olika affischer där de iscensätter de oförskämda beteendena med otrevliga djur som plågar civiliserade människor.

En av affischerna visar exempelvis en kvinnokropp med ett huvud som liknar en hönas, hon pratar i mobilen samtidigt som passagerarna runtomkring håller för öronen och ser allmänt besvärade ut.

RATP har också gjort en hemsida med tänkbara situationer som turister och pendlare kan råka ut för, där de föreslår att läsarna själva får skriva bildtexter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.