Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska FP ta tag
i försvarsfrågan

Allan Widman.Foto: Roger Vikström

Jan Björklund har vässat tonen rejält mot Fredrik Reinfeldt i försvarsfrågan.

Nu går FP:s försvarspolitiske talesperson till attack också mot regeringens säkerhetspolitik när Folkpartiet samlas i helgen.

- Vi är ett land utan kanoner och det är djupt allvarligt, säger Allan Widman.

FP-väljarnas viktigaste frågor

Jobb och sysselsättning: 43 %

Skola och utbildning: 29 %

Sveriges ekonomi: 14 %

Vård och omsorg: 9 %

Lag och ordning: 5 %

Klimat och miljö: 4 %

Invandring och integration: 2 %

Energiförsörjning: 1 %

Företagandets villkor: 1 %

Landsbygd och glesbygd: 1 %

Jämställdhet: 0 %

Inget svar: 1 %

Så gick undersökningen till

Undersökningsperiod: 1/2-4/2 2013. Metod: Demoskops slumpmässigt rekryterade webbpanel. Antal intervjuer: 3 030, varav 206 personer uppgav att de röstar på FP. Det är dessa 206 som utgör 100 procent i tabellerna. Beställare: Expressen. Mätinstitut: Demoskop.

Behöver vi förstärka försvaret?

I dag inleds Folkpartiets riksmöte i Västerås. Ombud från hela landet samlas för att prata politik i ett läge där partiet tappat nästan var fjärde väljare sedan valet enligt Demoskops senaste väljarbarometer.

Bredda profilfrågorna

Kravet att bredda partiets profilfrågor höjs nu både på gräsrotsnivå och i partistyrelsen.

- Det är min uppgift att se till att vi går starkare fram i försvarsfrågorna. Jag känner ett väldigt stöd för det i partiet. Det är en förutsättning för att partiledaren utan att darra på manschetten ska kunna gå ut och säga att vi måste höja på försvarssanslaget, säger Allan Widman.

Skiftar fokus

På söndag håller Widman ett tal där han vill skifta fokus från den senaste tidens debatt om försvarspolitiken.

- Vi har också en naiv säkerhetspolitik. Vi medverkar till exempel till att Norge har militära resurser men ställer inte krav på något i retur. Sverige som land är inte tillräckligt krävande, realistiskt eller seriöst.

Han använder artillerisystemet Haubits Archer som exempel.

Närmare S-politiken

- Vi har plöjt ner ett antal miljarder i utvecklingen av haubitsen, som nu inte finns och våra förband inte kan öva med, säger Widman och sticker inte under stol med att kritiken riktas främst mot Moderaterna:

- Både försvarsminister- och utrikesministerposten har innehafts av moderater sedan valsegern 2006.

Allan Widman ser till och med att Folkpartiet står närmare Socialdemokraterna i försvarsfrågorna, och skickar med en vinkning till Stefan Löfven.

- När jag lyssnar på Peter Hultqvist, S-talesperson i försvarsfrågor, så finns det mycket i problemen han tar upp och lösningarna han ser som förenar en socialdemokratisk och en liberal försvarspolitik.

Hoppas på stöd

- Jag vill gärna också se att hans parti och partiledare ställer upp bakom honom så att han också får ett stöd att föra den här politiken i mål, det vill säga in i nästa försvarsbeslut 2015, säger Allan Widman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.