Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska Facebook börja ta betalt för mail

Foto: Lisa Mattisson

I bland annat Storbritannien har Facebook börjat ta betalt av användare som vill ta kontakt med personer utanför sin vänskapskrets.

Enligt Facebook ska betalsystemet förhindra spam, uppger flera brittiska medier.

Och det kan bli aktuellt även i Sverige.

– Hittills verkar det här systemet lovande, säger Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Sverige.

Tycker du att det är rimligt att Facebook börjar ta betalt?

Den som vill kontakta en person utanför sin egen vänskapslista erbjuds med det nya betalsystemet två alternativ; antingen betala och meddelandet skickas direkt till mottagarens inkorg, eller skicka i väg meddelandet utan att betala och det hamnar i en annan mapp, som många inte ens vet existerar.

Vänner påverkas inte

Användare som är vänner med varandra eller som delar gemensamma vänner kan fortfarande hålla kontakt utan kostnad.

Hur mycket det kostar att kontakta en person är beroende på hur populär den är.

Den tonårige dykaren Tom Daley kostar hela 106 kronor att kontakta. Strax därefter kommer författaren Salman Rushdie och rapparen Snoop Dogg. De kostar 100 kronor, skriver Sunday Times

Men priserna varierar kraftigt, vissa brittiska kändisar kostar bara sju kronor att skicka meddelande till.

Dyrare till kändisar

Prissättningen i Storbritannien bygger på en algoritm som i de flesta fall tar hänsyn till antalet anhängare en användare har på Facebook. Janel Tsai, en taiwanesisk skådespelerska och modell, har tre miljoner anhängare och kostar cirka 50 kronor att kontakta.

Att Facebook har börjat testa att ta betalt förvånar många då företaget har en devis på sin hemsida som säger: "Det är gratis och kommer alltid att vara".

Facebook menar att betalningssystemet hindrar användare från att bombarderas med oönskade meddelanden från främlingar. Men kritiker hävdar att det här är ett sätt att för Facebook att öka sina intäkter.

I ett uttalande säger Facebook att de i Storbritannien, och några andra länder, testar olika prisklasser "för att kunna fastställa den optimala avgiften".

Kan komma till Sverige

Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Norden, säger att betalsystemet för närvarande testas i ett 20-tal länder, men att det just nu inte är aktuellt i något nordiskt land.

– Det kan dock komma hit, men jag har inget exakt datum. Det kommer i så fall, till en början, enbart beröra en liten procentdel av de svenska användarna. Detta för att kunna hitta rätt prisnivå, säger han till Expressen.se.

Enligt Fredriksson har reaktionerna från användarna i de berörda länderna till stor del varit positiva.

– Hittills verkar det här systemet lovande, vilket gör att jag förutsätter att feedbacken har varit positiv i de länder som testat, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.